Ommezwaai naar de zorg

11 juli 2022

Van straatmaker tot kappers, van administratie tot de reisbranche… Uit allerlei beroepen kwamen 39 aanstaande studenten Verzorgende IG van het Friesland College bijeen om in negen weken kennis te maken met de ouderenzorg in verschillende locaties van Alliade. Door meelopen in de praktijk én de theorie weten zij nu voldoende om meteen aan de slag te gaan in de basiszorg. Na de zomer gaan zij verder in de BBL, dus werken en leren.

Met een feestelijk moment in woonzorglocatie Anna Schotanus in Heerenveen eindigde maandag deze opstap in de zorg en begon het ‘echte werk’. Alle deelnemers kregen een certificaat en een zonnebloem, op weg naar een zonnige toekomst. Die begint al snel, stelde clusterhoofd Jasper Verhoef van Alliade: ‘We zijn ongelofelijk blij met jullie. In de zorg hebben we jullie heel hard nodig.’ En wel meteen, want de meesten zijn in de zomer al aan het werk in de basiszorg op de locatie waar ze startten.

Een deel heeft al enige ervaring, door ander werk in de ouderenzorg. Verhoef: ‘Maar dit is wel even op een ander niveau.’ En dan is het soms wennen, zeker als je na jaren weer moet leren. Maar deze zij-instromers slaagden er allemaal in om bij Alliade en het Friesland College een goed begin neer te zetten. In een baan, zoals dat gaat in de BBL. Dan is het immers ook financieel mogelijk om vanuit ander werk zo’n stap te maken.

Heel dankbaar werk…

Voor een aantal mensen was dat best een ommezwaai. Zo werkte Marion Prins (23) uit Oldemarkt een aantal jaren in de harddraverij. Ze deed van alles met paarden: rijden, verzorgen en noem maar op. ‘Ik was er dag en nacht mee bezig.’ Maar het werd tijd voor een nieuwe uitdaging en die vond zij in haar negen weken bij Berkenstede in Wolvega. ‘Heerlijk om wat voor mensen te kunnen betekenen.’

Dat ondervond Nynke Nagel (45) uit Berlikum ook bij Anna Schotanus. Zij werkte in de horeca, maar raakte haar baan kwijt in de coronatijd. Nu staat de sector weer te springen om goede mensen. Maar Nynke denkt er niet aan. ‘Dit voelt goed. Ik heb een leuke afdeling, krijg prima begeleiding en vind het hartstikke leuk om weer te leren.’ Ze werkt met dementerenden. ‘Heel dankbaar... Dit had ik tien jaar eerder moeten doen.’

Ook Eldrid van der Zee (31) uit Groningen is heel tevreden met haar overstap uit de modesector. Zij werkte jaren in kledingwinkels, na een opleiding in deze richting. Ze was ook nog een tijdje ‘personal shopper’ in Amsterdam. Een mooi avontuur, zegt ze: ‘Maar ik raakte de interesse in mode een beetje kwijt. En ja, wat dan? Ik had al een jaartje verpleegkunde gedaan, dus deze vacature was een mooie opstap.’ In Lanen State in Drachten merkte Eldrid dat ze nu weer in de goede richting zit.