Noorderbreedte en Friesland College organiseren samen praktijkroute | Friesland College

Noorderbreedte en Friesland College organiseren samen praktijkroute

Geplaatst op 4 maart 2015

Studenten Friesland College aan de slag in Erasmus

In het splinternieuwe wooncentrum Erasmus van Noorderbreedte in Leeuwarden krijgen mbo-studenten van het Friesland College een belangrijke rol. Tientallen studenten van verschillende opleidingen combineren er praktijk en theorie in een zogeheten praktijkroute. Woensdag 4 maart 2015 tekenden bestuursvoorzitter Liesbeth Vos van het Friesland College en directievoorzitter Johan Lettink van Noorderbreedte een samenwerkingsovereenkomst.

Nieuw concept
Erasmus is in feite een nieuwe wijk met eigen voorzieningen als winkels, horeca, fitness, tuinen en noem maar op. Ruim driehonderd ouderen kunnen er terecht voor allerlei vormen van wonen en zorg. Het is een nieuw concept, gericht op de toekomst. Bewoners beschikken over een ruim appartement en voeren zoveel mogelijk zelf de regie. De buurtkamer is hun ontmoetingsplek. Een levendig verzamelpunt wordt eveneens een eigen brasserie, die op 1 april wordt geopend.

Van elkaar leren
In de buurtkamer gebruiken de bewoners hun maaltijd en doen ze activiteiten. Het eten en drinken wordt verzorgd door de medewerker gastenservice van Noorderbreedte en studenten van het Friesland College. De samenstelling van het menu gebeurt in overleg met de bewoners; zij kunnen zelf recepten inbrengen. Bewoners  kunnen ook samen met de studenten taarten bakken, smoothies maken, et cetera. Ze hebben meer invloed op het eten en drinken en dat komt hun gezondheid en welzijn ten goede. Jong en oud komen bij elkaar en leren van elkaar in een huiselijke omgeving.

Rol studenten
In deze voorzieningen hebben studenten van het Friesland College een stevig aandeel. Zo helpen zo’n vijftig studenten van opleidingen als Helpende zorg en welzijn en Facilitair dienstverlener (niveau 2) in de maaltijdbegeleiding in buurtkamers.
In de brasserie gaan straks zo’n tien studenten van de koksopleiding dagelijks aan de slag, aangevuld met aanstaande horecamanagers van de Middelbare Hotelschool Friesland - ook onderdeel van het Friesland College. De mbo-instelling en Noorderbreedte kijken nog naar samenwerking op gebieden als sport en wellness in Erasmus.

Praktijkroute
Het Friesland College zet de komende jaren zwaar in op het ontwikkelen van praktijkroutes, waarin studenten een groot deel van hun opleiding volgen in een bedrijf of instelling. Zo werkt de school al nauw samen met ZuidOostZorg, Alliade, CJIB en uitgeverij Royal Jongbloed. Volgens het model van deze praktijkroutes krijgen studenten ook in Erasmus ’s ochtend instructie, waarna ze vervolgens aan de slag gaan en ’s middags een workshop krijgen die aansluit bij hun ervaringen.