Nominatie Friesland College voor prestigieuze Sustainabul

3 december 2019
Het Friesland College is door Leren voor Morgen genomineerd voor een landelijke Sustainabul. Op vrijdag 13 december maakt de organisatie in Amsterdam bekend welke mbo-instelling deze onderscheiding in ontvangst mag nemen. Drie roc’s zijn genomineerd voor hun aandacht voor duurzaamheid in hun bedrijfsvoering én onderwijs.

De Sustainabul is al jaren een begrip in het hbo. Voor het eerst richt Leren voor Morgen zich ook nadrukkelijk op het mbo, omdat deze ‘doeners’ veel betekenen voor de verduurzaming van de samenleving. Het Friesland College heeft in het koersplan Waar Leren Werkt vastgelegd dat de school in onderwijs en bedrijfsvoering uitgaat van de zeventien Sustainable Development Goals, waarin de Verenigde Naties aangeven hoe we samen kunnen werken aan een betere en duurzame wereld. Het grote doel: studenten opleiden tot praktische wereldburgers…

Dat heeft effect. Het Friesland College is volgende week vrijdag dan ook ruim vertegenwoordigd op het festival ‘The art of GREEN thinking’ voor mbo-instellingen uit het hele land. Dominique Derks, practor Duurzaam Denken Duurzaam Doen’, en het Leerbedrijf Invloed Studenten (LIS) geven er onder meer workshops over wat de school inmiddels doet op het gebied van duurzaamheid, waarbij het nadrukkelijk gaat om duurzaamheid in de brede zin. Zo krijgen ook Global Goals als gelijke rechten, goed onderwijs en zorg voor iedereen ruim aandacht.

Inspireren
Opzet is dat roc’s in Amsterdam ervaringen delen en elkaar inspireren. Een prominente rol in ‘The art of GREEN thinking’ is weggelegd voor LIS, dat in het afgelopen studiejaar voor het eerst op school het festival Global Land organiseerde en Kelly de Haan als vertegenwoordiger van het leerbedrijf in Den Haag de landelijke titel PrinsjesBurger zag winnen, met een pitch over burgerschap.

Dominique Derks verzamelde veel meer voorbeelden: leereenheid Dutch Cuisine voor aanstaande koks, workshops met bedrijven op de Dag van de Duurzaamheid, de bouw van een mobiele shredder voor plastic, een ‘weggeefmarkt’ voor mensen met een smalle beurs, deelname aan Slim Circulair door bouwstudenten, het keuzedeel Duurzaamheid, de techniekstudent bij het team van TopDutch Solar Racing in Australië en allerlei initiatieven in de bedrijfsvoering van de school. Het is belangrijk, zo merkte de practor, om grote doelen te vertalen in concrete stappen naar zo’n duurzame toekomst.