Nieuwe coronamaatregelen: de consequenties

22 januari 2021

In de strijd tegen het coronavirus heeft het kabinet, met instemming van de Tweede Kamer, de maatregelen uitgebreid met onder meer een avondklok. Deze maatregel komt bovenop het pakket waar we in het onderwijs al langer mee te maken hebben. Wat zijn de consequenties? 

Op aandringen van de landelijke MBO Raad en de organisaties van hogescholen en universiteiten maakt het kabinet in de avondklok een uitzondering voor (praktijk)examens en tentamens. Alle geplande examens gaan dus door. Verder is er geen ruimte voor onderwijs tijdens de avondklok:

Vanaf zaterdag 23 januari tot in ieder geval 9 februari, vanaf 21.00 uur tot 4.30 uur in de volgende ochtend.

Dit betekent:

  • Alle FC-locaties sluiten om 20.00 uur voor onderwijs. Alleen voor examens zijn de gebouwen langer open. Studenten en docenten hebben bij een examen een verklaring van het Friesland College nodig om later over straat te gaan. Daarnaast moeten ze beschikken over een verklaring die ze zelf hebben ingevuld. We laten nog - op FCLive - weten hoe we dat organiseren.
  • Stagiaires moeten ervoor zorgen dat zij een verklaring hebben van hun stagebedrijf, als zij tijdens de avondklok voor hun werk over straat moeten. Ook moeten zij dan een eigen verklaring hebben, volgens de landelijke richtlijnen hiervoor.
  • Onderwijs blijft online, met enige ruimte voor praktijklessen en kwetsbare studenten. Die ruimte blijft, onder meer met de open studiewerkplaatsen in Leeuwarden en Heerenveen.

Het ministerie van onderwijs heeft laten weten dat de financiële vergoeding voor studenten in mbo, hbo en wo wordt verlengd tot en met augustus dit jaar. Studenten die bij hun afstuderen vertraging oplopen, kunnen rekenen op een tegemoetkoming. Meer weten>>