Neushoorn daverend van start | Friesland College

Neushoorn daverend van start

Geplaatst op 9 februari 2016

Het gebouw is al vol in bedrijf als culturele ‘hotspot’ van Leeuwarden. En sinds maandag is Neushoorn ook officieel open als unieke plek waar cultuur en onderwijs samenkomen. Als openingsact speelde Jet Bussemaker (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in de grote zaal een C-akkoord op een keyboard, waarna publiekslieveling Jett Rebel het podium over nam.

 "Sommige podia krijgen Jut en Jul bij hun opening, maar jullie krijgen Jet en Jett." Bussemaker was na een uitgebreide rondleiding, diner en panelgesprek onder de indruk van wat er allemaal gebeurt in Neushoorn. ’s Avonds zijn er optredens, overdag is het gebouw het domein waar 450 studenten van D’Drive - school voor Creatieve industrie & Pedagogisch werk van het Friesland College - veel in de praktijk aan de slag zijn.

Prettige chaos
Een bijzondere combinatie, stelde de minister. "Dit is een heel mooi centrum waar een prettige chaos heerst en waar heel veel muziek gemaakt wordt. En wat ik erg bijzonder vind, is dat het ook nog een school is. Poppodia open je met muziek, dus daarom speel ik een openingsakkoord voor Neushoorn.’’

Onder een daverend applaus verliet de minister het podium en maakte zij plaats voor Jett Rebel. De muzikant trok veel bezoekers en er stond een lange rij voor Neushoorn. Het gebouw was vol, in totaal zijn er rond de duizend bezoekers geweest. Er waren ook optredens van Magnetic Spacemen, Stuart Mavis, Plunder en A Liquid Landscape - allen studenten en oud-studenten van D’Drive.

"Er gaat enorm veel energie door dit gebouw en ik vind dit heel inspirerend en bijzonder," vertelde Bussemaker. "Het idee is heel interessant, maar ze moeten het nog wel waar maken. Samengevat vind ik deze plek uniek, beloftevol en ik ben heel benieuwd wat de toekomst gaat brengen."

Een heel goede plek
Tijdens de opening hadden studenten een belangrijke rol. "Voor het Friesland College is de praktijk het startpunt van het leerproces en in dit gebouw hebben we daar volop de gelegenheid toe", weet Anneke Holwerda, directeur Onderwijs, Personeel en Innovatie bij het Friesland College. "Niet alleen creatieve vakken, maar ook baliemedewerkers, studenten bediening en koksstudenten hebben hier een hele goede plek."

Neushoorn is een broedplaats. Neushoorn-directeur Jan Pier Brands: "Het bijzondere is dat we overdag een school zijn en ’s avonds een club, dat doet niemand in de wereld. Onderwijs en cultuur zijn in dit gebouw onlosmakelijk met elkaar verbonden, daarom was Bussemaker de aangewezen persoon voor de officiële opening. We hebben een mooi programma, leuke bands en we kunnen aan veel mensen het gebouw laten zien. Ik ben trots."