Mooie verhalen in de LC Awards

15 juni 2022

Met drie mooie presentaties liet het Friesland College in de uitreiking van de LC Awards deze week zien hoe breed mbo is. Oksana Fedorak (kunst en duurzaamheid), Maaike Meeter (cum laude in het mbo) en Annemieke de Jager en Arie de Jong (foto-expositie corona) vertelden in een volle zaal helder over wat hen beweegt. De award in het mbo ging dit keer naar Ruben Talstra, student engineering op ROC Friese Poort.

Van een overall voor vrouwen tot theater over woningnood en van zeepjes van koemelk tot de sociale kanten van gamen… In een avond LC Awards, waarin de Leeuwarder Courant bijzondere projecten uit mbo, hbo en masterstudies in de schijnwerpers zet, komt traditiegetrouw van alles voorbij. Al jaren laat de LC in een speciale bijlage én zo’n avond met presentaties zien dat er mooie dingen gebeuren in het onderwijs in Friesland.

Kunst
De aftrap was voor de FC-studenten van de opleiding content creator, die hun ervaring met corona in foto’s vastlegden en er een expositie van maakten in Museum Heerenveen. Kunst is immers een goede vorm om gevoelens vast te leggen, vertelden Arie de Jong en Annemieke de Jager. En die gevoelens waren in deze tijd niet altijd vrolijk. Het leverde wel een intrigerende reeks foto’s op.

Ook in de bijdrage van de FC aan de avond in Neushoorn was er ruimte voor de creatieve kant. D’Drive-studenten Renske en Melissa zorgden voor de muziek en ook de hapjes bij de entree - gemaakt door onze MHF – waren spannend: een chocoladelolly met framboos en een pepertje als verrassing.

Onder de indruk
Na de pauze was de beurt aan Maaike Meeter, die in het afgelopen jaar met prima cijfers slaagde als managementassistent en op haar diploma de aantekening ‘cum laude’ liet vastleggen. Ze stond niet voor zichzelf op het podium, vertelde Maaike: ‘Ik wil vooral laten zien dat veel vooroordelen over het mbo niet kloppen.’ Uitblinken mag… En prettig leren is belangrijk. Dat gaat beter in onderwijs dat bij je past: in de praktijk, anders dan eerder op gymnasium, havo en hbo. In de praktijkroute van het Friesland College bloeide Maaike helemaal op.

Oksana Fedorak had een mooi verhaal over haar doel om duurzaamheid onder de aandacht te brengen door kunst, met name door het organiseren van events. Ook kwam haar inzet voor haar thuisland Oekraïne aan de orde. Zij organiseerde een veiling, om geld in te zamelen én mensen uit Oekraïne en Nederland met elkaar te verbinden. ‘Dan zie je dat uit iets ergs als een oorlog ook iets goeds voort kan komen: je kunt mensen bij elkaar brengen.’

De jury was onder de indruk. Maar de award in het mbo ging naar een bijzonder project, waarin student Ruben Talstra van ROC Friese Poort in Drachten een app maakte om het onderhoud van treinstellen enorm veel efficiënter te maken. Het levert de Zwitserse multinational Stadler Rail een besparing op van miljoenen. Zijn beloning, naast deze award? ‘Ik hou er een mooie baan aan over, in Zwitserland.’