Mooie klasseringen bij nationale vakwedstrijden | Friesland College

Mooie klasseringen bij nationale vakwedstrijden

Geplaatst op 19 maart 2017

"Het was spannend tot de laatste seconde. Hartstikke gaaf, mijn derde plaats in zo'n sterke competitie. Wat ik het mooiste vind? Dat ik superveel leuke mensen ontmoette en heel, heel veel ervaring heb opgedaan."
De twintigjarige Amy Bijkerk uit Stiens is nog steeds onder de indruk van haar deelname aan Skills Heroes, nationale vakwedstrijden voor mbo'ers. Zaterdag 18 maart haalde ze brons in haar discipline, 'Etaleur'. 

D'Drive
Amy is in het dagelijks leven student Vormgever productpresentatie bij Friesland College-onderdeel D'Drive, school voor Creatieve industrie & Pedagogisch werk. Zij was een van de maar liefst tien studenten van het Friesland College die afgelopen dagen streden om het nationale kampioenschap in hun beroepsklasse.

Naast Amy won schoolgenoot Sven Libbenga (Nieuwehorne, 18) een zilveren plak bij het lassen, waarvoor de finale een week eerder in Hengelo plaatsvond. 

6.000 studenten
Amy en de andere Friesland College-finalisten gaven hun vakmanschap allen ten beste in de Amsterdamse RAI op donderdag 16, vrijdag 17 en zaterdag 18 maart. Om tot de finale door te kunnen dringen hadden de jonge vaklui in-de-dop enkele regionale voorrondes moeten doorstaan. In totaal deden dit jaar ruim 6.000 studenten van 56 mbo-scholen een gooi naar het kampioenschap. Uiteindelijk bereikten 315 mbo'ers de finale in Amsterdam.
 
Net geen medaille
Van de Friesland College-finalisten haalden twee net niet het podium. Amy's collega-etaleur en studiegenote Susanne Moedt (Oldemarkt, 21) werd vijfde en Sebastian Molenmaker (Gauw, 20) behaalde de vierde plaats bij onderdeel 'Hotelreceptionist'. De zesde plek bij 'ICT-beheerder' was weggelegd voor de 19-jarige Alex de Haan uit Akkrum. 

Opperbest
In diezelfde divisie eindigde klasgenoot Alwin Elzema (Heerenveen,18) twee plaatsen lager. Maar daar zat hij niet echt mee. "Fantastische dagen gehad, de sfeer was opperbest. Een van de best georganiseerde evenementen die ik ooit meegemaakt heb. "

Zevende
Er waren drie zevende plaatsen voor Friesland College-studenten. De twee jongsten van het gezelschap, de 17-jarigen Richard Ringia (Gorredijk) en Nienke van Leeuwen (Stiens) behaalden die plek in het eindklassement in respectievelijk de discipline 'Applicatieontwikkelaar' en 'Hotelreceptionist'. Sabine Smelt (Joure, 19) deed dat bij het onderdeel 'Grafisch vormgever'.

Pechvogel
Er was ook een pechvogel. In zijn eigen woonplaats kreeg de 18-jarige Julius Nuiten uit Amsterdam tijdens de finale een flinke scheut hete olie over zijn arm. Hij probeerde door te gaan maar moest stoppen van de opgetrommelde EHBO’ers. Een tweedegraads verbranding betekende 'einde wedstrijd' voor Julius.

Beretrots
Toch blikt Julius met enthousiasme terug op Skills Heroes: "Erg jammer dat het zo heeft moeten aflopen, maar ik heb absoluut geen spijt dat ik heb meegedaan! Heb uiteindelijk erg veel geleerd en gezien en beretrots dat ik hier toch maar stond." 
 

Zie ook:
Meer foto's van de finale van Skills Heroes 2017 zijn te vinden op http://fotobank.worldskillsnetherlands.nl/SkillsHeroes/2016/Skills-The-Finals-2017
 
Er is ook een compilatiefilmpje gemaakt van de wedstrijden: https://youtu.be/isfPmUimEnk.