Mooi gala van ‘Mega Belangrijk Onderwijs’ met FC-studente Sibrich

19 november 2019
Het was een geweldig avontuur. Zo omschreef Sibrich Wijni​a - studente mediavormgeving - haar deelname als ambassadeur van het Friesland College aan de landelijke campagne Ditismbo, met het grote Ambassadeursgala in Apeldoorn maandag als indrukwekkend slot. Dit gala van de MBO Raad is uitgegroeid tot een evenement, waarin de scholen samen vieren dat mbo tegenwoordig staat voor ‘Mega Belangrijk Onderwijs.’

In ‘Ditismbo’ maken studenten en docenten samen duidelijk hoe leuk én belangrijk het middelbaar beroepsonderwijs tegenwoordig is. Die boodschap droegen Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, en onderwijsminister Ingrid van Engelshoven tijdens het gala nog maar eens uit vanaf het podium in een volle theaterzaal in Apeldoorn: al het talent dat wordt opgeleid door vakmensen in het mbo, is ontzettend belangrijk voor Nederland.

Op het grote doek achter de 42 ambassadeurs kwam het Friesland College al eens - voor insiders herkenbaar - voorbij in een filmpje naar de verkiezing van het beste onderwijsteam. Hierin had de MBO Raad enkele beelden verwerkt uit een portret van ‘ons’ Leerbedrijf Invloed Studenten (LIS) en de verkiezing van studente Kelly de Haan als Prinsjesburger. Maar presentator Jan Versteegh kon geen FC-team aankondigen in deze nieuwe categorie. Iets voor een volgende keer?

‘Stem laten horen’
Na de verkiezing van het beste leerbedrijf en praktijkopleider kwam de presentatie van drie mbo-studenten, die volgens de jury als besten uit de bus waren gekomen in een reeks ‘challenges’. In dit hoofdprogramma van de avond had Hendrik de Kok van ROC Tilburg een gloedvol betoog. Hij gaat het mbo een jaar lang overal vertegenwoordigen.

Sibrich kwam niet aan het woord, maar was blij dat zij als winnaar van de FC-Awards volop heeft meegedaan aan Ditismbo: ‘Ik heb zo mijn stem laten horen op een heel andere manier dan ik gewend ben. Het was een erg mooie kans om met andere ambassadeurs op te trekken en mijn horizon te verbreden.’ Dat is hartstikke leerzaam. En ze gaat verder. Zodra haar visum rond is, vertrekt Sibrich voor een stage naar Boston.