Mondkapjes op, samen werken aan veilig onderwijs

3 oktober 2020

Het aantal coronabesmettingen loopt razendsnel op. Ook in Friesland gaan de seinen richting oranje, dus: zorgelijk… Samen moeten we er alles aan doen om zo veilig mogelijk te werken én ervoor te zorgen dat we op het Friesland College toch zo maximaal mogelijk onderwijs kunnen blijven geven. Daarom is het vanaf maandag 5 oktober 2020, naast de al bestaande maatregelen als 1,5 meter en handen desinfecteren, voor iedereen verplicht een mondkapje te dragen in de gemeenschappelijke ruimtes van de FC-gebouwen.

In de strijd tegen het coronavirus geven steeds meer bedrijven en instellingen gehoor aan de oproep van het kabinet om mondkapjes te gebruiken in openbare ruimtes. Als grote mbo-school staat het Friesland College midden in deze samenleving. In ons onderwijs komen veel van onze studenten en medewerkers in al die bedrijven en instellingen, dus willen wij er als school alles aan doen om te voorkomen dat het virus zich verder kan verspreiden.

Als we ons allemaal aan een aantal geldende regels houden, kunnen we daarbinnen in het Friesland College ook zo goed mogelijk onderwijs blijven geven en voorkomen dat we scholen of afdelingen na een besmetting moeten sluiten. Deze extra maatregelen gelden dan ook tot nader order, met oog voor hoe de crisis zich gaat ontwikkelen.

Verplicht
Na intensief overleg met medewerkers en studenten heeft het bestuur van het Friesland College dan ook besloten het gebruik van mondkapjes in gemeenschappelijke ruimtes als bijvoorbeeld gangen, toiletten en trappenhuizen verplicht te stellen. Bij de ingang van de FC-gebouwen zijn voldoende mondkapjes beschikbaar, om ervoor te zorgen dat de maatregel zo goed mogelijk werkt.

In lokalen en praktijkruimtes kunnen de mondkapjes weer af, behalve als het onmogelijk is om hier 1,5 meter afstand te houden of afspraken binnen een branche iets anders voorschrijven. Die regel van afstand houden - ook in onderwijsruimtes - blíjft heel belangrijk. Deze richtlijn is essentieel in de strijd tegen het virus, net als handen wassen en dergelijke.

Laten we ervoor zorgen dat we samen alles doen wat in ons vermogen ligt en elkaar aanspreken indien nodig. Met elkaar en voor elkaar, in het belang van ons allemaal: medewerkers en studenten van het Friesland College.