Met een lach én inspiratie het nieuwe studiejaar in

23 augustus 2019
Mik bij alle studenten op het ontwikkelen van creativiteit en aandacht. Hiermee blijven zij overeind in een wereld die aanstuurt op automatiseren waar het maar kan. Breng iedereen aan het leren en maak mbo liefst 24/7 bereikbaar. Dit was de oproep van Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, bij de jaaropening van het Friesland College. En Dolf Jansen? Hij bracht een stortvloed aan dwarse beschouwingen, om te gniffelen en soms heel hard te lachen.

Ruim vijfhonderd medewerkers kwamen op hun eerste werkdag bijeen op de campus in Leeuwarden, om verhalen uit te wisselen én inspiratie op te doen voor het komend studiejaar. Sluit aan bij wat er in het werkveld gebeurt, stelde Vonhof. Alles beweegt en móet ook bewegen. Het onderwijs moet hierin mee, om mensen voortdurend te laten leren. ‘Een lange vakantie in de zomer? Dat kan dan niet meer.’ Modern beroepsonderwijs is flexibel en altijd bereikbaar.

Het mbo staat voor de uitdaging om iedereen aan het leren te krijgen, ook mensen die altijd weinig met school hadden of denken dat alleen anderen de pineut zijn als techniek het werk overneemt. ‘Laat de urgentie zien.’ Werk in het onderwijs, zo stelde Vonhof, vooral aan creativiteit en aandacht: ‘Daarin is de mens onvervangbaar.’ En laat het perspectief op de arbeidsmarkt van nu niet leidend zijn, in het aanbod aan opleidingen: ‘Niemand weet hoe alles gaat lopen.’ Dan komt het vooral aan op de vaardigheid in anticiperen.

Onderzoeken
Deze oproep sloot naadloos aan bij de boodschap van Frank van Hout, die aankondigde dat het Friesland College stevig gaat inzetten op dat Leven Lang Ontwikkelen. ‘We moeten beter laten zien wat we te bieden hebben.’ Hiervoor is een projectbureau ingericht en er komt een tweede practoraat, naast ‘Duurzaam denken, Duurzaam doen’ dat vanaf nu actief is.

Frank presenteerde Dominique Derks als de eerste FC-practor, die met medewerkers, studenten en het werkveld gaat zoeken naar effectieve manieren om de Global Goals van de Verenigde Naties in praktijk te vertalen. ‘We gaan onderzoeken, kennis verzamelen en delen’, vertelde de gloednieuwe practor in duurzaamheid, ‘om toekomstgerichte professionals op te leiden.’ Frank wees op een heel concreet doel in de organisatie: een besparing van minstens 25 procent op papier, dit jaar.

Kwaliteit
Zo blijft het Friesland College in beweging, aldus Carlo Segers. Hij wees op de aandacht voor kwetsbare jongeren, die hier vaak verder komen dan zij ooit dachten. ‘Dat hoort bij het Friesland College, net als het inspirerend onderwijs dat wij bieden in ons praktijkgestuurd leren.’ Het is heel belangrijk om de organisatie en kwaliteit van het onderwijs op peil te houden. Dat is niet overal het geval. Carlo: ‘Daar moeten we hard aan werken, voor onze studenten én onze instelling. We zijn in de pers goed zichtbaar en op social media doen onze berichten het goed. Maar: de beste pr voor het Friesland College is een succesvolle student, die positief is over ons. Dat gaat over kwaliteit.’

Vervolgens was de microfoon voor cabaretier Dolf Jansen, die in een razend tempo reageerde op wat hij allemaal voorbij had horen komen. Over Vonhof die zich als grote ondernemer in de schoonmaak had omschreven als ‘omhooggevallen glazenwasser’, over fijne en minder prettige eigenschappen van vrouwen en natuurlijk ook mannen, over alle D’s in het practoraat ‘Duurzaam Denken, Duurzaam Doen door Dominique Derks’, over alle onzin in een brochure over vitaliteit, over zijn eigen magere lijf en veel meer eigenzinnige grappen… Zo ging iedereen met een lach het nieuwe studiejaar in. Ook dát hoort bij het Friesland College.