‘Mensen op de langere termijn volgen om gezond te laten leven’ | Friesland College

‘Mensen op de langere termijn volgen om gezond te laten leven’

Geplaatst op 8 juni 2016

Ruim vijftig docenten, studenten en vertegenwoordigers vanuit het werkveld lieten zich gistermiddag, dinsdag 7 juni, in het Sportbreakcafé in Heerenveen bijpraten over een gezonde leefstijl. Ook ervoeren zij door middel van workshops wat ze zelf kunnen doen aan een gezondere leefstijl. De inspiratiebijeenkomst werd georganiseerd door de studentenraad van CIOS Heerenveen Leeuwarden.

Gerben Hulsegge, onderzoeker aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), vertelde de toehoorders over de oorzaken van obesitas en hoe een gezondere leefstijl bevorderd kan worden. Zo noemde hij de calorierijke producten, het toevoegen van suikers, vetten en zout, de marketing van deze producten en het duurder worden van gezond voedsel als valkuilen voor vooral de jongere generatie waarbij obesitas steeds vaker voorkomt.

Belang van beweging
Daarnaast bewegen mensen steeds minder. Hulsegge noemde hierbij vooral de toename van het tv-kijken en computeren bij kinderen en de technologische ontwikkelingen waardoor werk steeds vaker zittend plaatsvindt. “Ook al sport je veel, als je de hele dag zit, heb je meer kans op hart- en vaatziekten”, vertelde Hulsegge.

Gevarieerd eten en voldoende beweging zijn volgens Hulsegge belangrijke maatregelen. Ook zou wetgeving een belangrijke rol moeten spelen om dit te bevorderen, waardoor er financiële maatregelen genomen kunnen worden. Daarnaast zouden frisdrank- en snackautomaten op scholen verboden moeten worden, aldus Hulsegge. “Je moet je eetpatroon en je omgeving bekijken. Mensen moeten op de langere termijn gevolgd worden om gezond te laten leven.”

Dansen in het café
Na de inleiding van Hulsegge kwamen de aanwezige docenten, studenten en vertegenwoordigers uit het werkveld ook zelf in beweging. De lokale dansschool Sansero Mboka verzorgde een ‘energizer’ en liet de aanwezigen op vrolijke merengue- en salsamuziek dansen. Na een klein half uur had iedereen zich aardig in het zweet gewerkt. De gezonde smoothies en fruithap die klaarstonden, waren meer dan verdiend.

Drie workshops
Vervolgens splitsten de aanwezigen zich op in drie groepen om de workshops met de thema’s voeding (door Ilse Velkers), fysiek (Melroy Zuiverloon) en mentaal (Jelle de Jager) te volgen. Zo maakte student Melroy Zuiverloon (Fitness Health Management) van het CIOS bij de workshop Fysiek zijn gasten bewust van hoe hun dag eruitziet qua beweging en liet hij hen een filmpje zien waarom zitten ongezond is. Daarna deden de fanatieke workshopvolgers bewegingsoefeningen via een workout die ze zelf hadden samengesteld.

Jaarlijks organiseert het CIOS vier sportcafés met dit jaar als thema #iInspire. Na de succesvolle eerste bijeenkomst over ‘Social media’ stond gisteren in de tweede bijeenkomst het onderwerp ‘Lifestyle’ centraal.