Meiden in de techniek | Friesland College

Meiden in de techniek

Geplaatst op 23 oktober 2014

Negen meiden van PJ De Dyk maken de komende weken via het Friesland College kennis met mooie techniek. In Triangel gaf gedeputeerde Jannewietske de Vries het startsein voor het project ‘vmbo-mbo-brug’, waarin de mavo-meiden van Piter Jelles in Leeuwarden onder meer een rondje maken langs vrouwen in technische bedrijven en kennismaken met de praktijk.

Techniek is een slimme keus, stelde De Vries. Het vakgebied biedt meer dan klussen in een vieze overall, want ook in kunst en zorg kom je steeds meer techniek tegen. Alle reden dus om dat beeld bij te stellen, want hooguit zo’n 5 procent van de meisjes kiest nu in het vmbo voor de sector techniek.

Kennismaken
Een eerste kennismaking was een bezoekje van ouders en andere gasten aan de maakhal van Engineering en Metaaltechniek in Triangel. Voor de meiden legde projectleider Bettina Bralts-Weiss nog eens uit wat de opzet is. Zij zetten vervolgens allemaal een handtekening en legden in een moodboard vast hoe hun beeld van techniek nu is.

Aan het eind, na tien bijeenkomsten,  doen de meiden het nog eens dunnetjes over. Zij krijgen een certificaat en maken een nieuw moodboard, waarin dus valt af te lezen of hun beeld is veranderd.