Megapop van chocola voor Esmee Visser

13 februari 2019
Tijdens het WK in Inzell zette ze een prachtige tijd neer op de 5000 meter, maar in de laatste rit was Martina Sablikova toch ruim een seconde sneller. Nét geen goud voor Esmee Visser… En geen levensgrote pop van chocolade, zoals haar was beloofd als ze wereldkampioen zou worden. Maar ze kreeg ‘m toch, gemaakt op het Friesland College.

Ze begonnen gisteren om 12 uur in de keuken van LEF, het restaurant van het Friesland College, met maar liefst 40 kilo chocolade. Dit moest in de loop van de dag veranderd worden in een megapop in schaatspak. Om 18 uur zou Esmee Visser langskomen, dus dan moest het klaar zijn. Bakker Edwin Klaasen van Desemenzo, patissier Paul van Bakel en zes studenten van de FC-opleiding Patissier, niveau 4 hadden het er razend druk mee.

Geschikte keuken
Klaasen had haar de pop beloofd na een grap op Instagram over een kerstman van 8 kilo chocola. Mocht het niet wat meer zijn? Ha, had de man van Desemenzo gereageerd: ‘Als jij nou eens wereldkampioen wordt, beloof ik bij deze een grote pop!’ Esmee Visser: ’Hahahaha, deal!’

‘Normaal is dit een project waar je een week mee bezig bent. Nu moeten we het voor elkaar krijgen in een paar uren’, vertelde van Bakel. Een goede locatie vinden bleek lastig, dus ze waren blij met de geschikte ruimte in de keuken van LEF en de hulp van de studenten. Het was ook een prestigeproject, zeker toen Esmee in een interview voor de NOS had gezegd dat ze ’t wel heel jammer vond dat ze nu wel zilver won maar goud én de pop misliep.

Tot in detail
Dat pakte goed uit, achteraf. Als dank voor het gebruik van de keuken kregen de studenten een workshop van Klaasen en van Bakel. Zij maakten een medaille van Visser na, een zeer gedetailleerd werkje met een lekker resultaat en erg leerzaam. En natuurlijk was er die enorme pop, van 1,50 meter hoog.

Esmee Visser zou ‘m krijgen als ze goud won. Het werd zilver. Daarom moest Esmee helpen de pop helemaal af te maken, ze mocht het schaatspak erop tekenen met gekleurde chocolade. Dit ging niet zomaar, want Esmee is erg perfectionistisch. Het moest tot in detail kloppen. 

Het lukte. En ze was er blij mee: ‘Ik vind het echt geweldig dat jullie dit voor mij hebben gedaan", zei Esmee. ‘Ik wil Paul en Edwin daarom erg bedanken, maar ook de studenten die hieraan hebben meegewerkt. Fantastisch, jullie zijn zo lang bezig geweest!’