Maatwerk bij Medical Groep

10 augustus 2020

Bij Medical Groep kan elke dag anders zijn. Als zorgprofessional kun je overal terecht komen, waar jouw inzet en expertise op dat moment wordt gevraagd. Dat vraagt om flexibiliteit. Ook in de opleiding, waarin je kennis en vaardigheden naar een hoger plan tilt… Daarom werken Medical Groep en het Friesland College nauw samen. Dat past prima!

In de zorg is Medical Groep een ‘vreemde eend in de bijt’. Een uitzendorganisatie? Niet helemaal… De organisatie heeft professionals in dienst, die zelf aangeven hoeveel uren zij willen werken en wanneer zij beschikbaar zijn. Instellingen in de zorg kunnen vervolgens bij Medical Groep terecht, als zij tijdelijk - voor een korte of langere periode – een verzorgende of verpleegkundige nodig hebben.

Ideaal, zegt Miranda Velting (41). Zij werkte lang in de kraamzorg, maar miste avontuur en uitdaging. Die heeft ze sinds anderhalf jaar bij Medical Groep volop. Als ze ‘op groen staat’ en dus aangeeft dat ze beschikbaar is, kan ze overal terechtkomen. Medical Groep werkt met instellingen in heel Noord-Nederland, inclusief Noord-Holland.

Ervaring en een gezonde portie bravoure zijn dan welkom.  ‘Je moet er wel meteen staan. Als in een verpleeghuis bijvoorbeeld een cliënt zucht dat er ‘weer een ander’ aan het bed staat, is vaak mijn reactie: Maar ik ben wél de leukste…’ Met een brede glimlach en meteen doorpakken breek je dan vaak snel het ijs, merkt Miranda.

Frisse blik
Voor een instelling kan een tijdelijke nieuwkomer verfrissend zijn. Helga Folkerts (48): ‘Als je stevig genoeg bent, ga je gemakkelijker om vastgeroeste beelden heen. ‘Dat kan deze mevrouw niet.’ Of: ‘Deze meneer krijgt zelf zijn schoenen niet uit.’ Nou, dan blijkt het soms best te lukken als je hen de tijd geeft…’ Zo draag je meteen bij aan de kwaliteit van zorg, merkt Helga. En dat geeft weer extra motivatie.

Na haar opleiding tot verzorgende werkte zij twaalf jaar als militair chauffeur, maar keerde terug in de zorg door een baan in de thuiszorg en ging in 2018 het avontuur aan met Medical Groep. Dat bevalt prima. Helga is graag op pad, tot in Den Helder aan toe. ‘Bijzondere sfeer heb je daar’, lacht ze. ‘Recht voor de raap, daar hou ik wel van.’ Zo is Medical Groep meer dan werk: ‘Het is misschien wel een ‘way of life’, waarin je veel zelf in de hand hebt.’

Opleiden
Nu verandert de zorg voortdurend en is het zaak om als professional je kennis en vaardigheden steeds op peil te houden. Of je nou al 22 jaar in de zorg werkt - zoals Betty Westerhof (48) - of je opleiding nog een stuk recenter is als bij Arianne Vonk (29), het is uitdagend om verder te komen. ‘En liever niet met een vast pakket aan lesjes dat voor je neus wordt afgedraaid’, zegt Betty.  Zij gebruikt haar ervaring nu als praktijkbegeleider in de opleiding van studenten.

Zo’n dertig werknemers van Medical Groep volgen een BBL-traject van het Friesland College. Met werkplaatsen die aansluiten bij vragen van een student, met keuzedelen die snel waarde hebben én met ook algemene vakken als Nederlands en Engels waarbij de lessen zijn gericht op werken in de zorg… En dat alles in een opleiding van 100 weken, omdat de mensen bij Medical Groep vaak al een hoop ervaring hebben en op basis daarvan kunnen versnellen.

Op maat
Dat past uitstekend, zegt Desiré Poll. De manager scholing, opleidingen en cursussen merkt dat het praktijkgestuurd leren van het Friesland College de studenten ruimte geeft om te leren aan de hand van vragen en met antwoorden die zij meteen kunnen gebruiken. ‘Hert start vaak met een casus, waarmee je dan samen aan de slag gaat.’ Die werkplaatsen worden gegeven op allerlei locaties van instellingen waarmee het Friesland College samenwerkt.

Samen met intensieve coaching is het een mooi pakket, ziet ook Monique Duim. Als docente bij het Friesland College is zij nauw betrokken bij wat er bij Medical Groep gebeurt en op maat wordt ontwikkeld. ‘Als je dit samen doet, kom je dichter bij wat een organisatie nodig heeft. Dan zie je een enorme versnelling. Je ziet het ook in de motivatie van studenten. Als je dit samen kunt doen, kom je zeker verder.’