Lof van provincie voor ontwerp van bouwstudenten Friesland College

8 juni 2019

‘Een fantastisch ontwerp, dat absoluut goed genoeg is om echt te bouwen…’ De professionals bij de provincie Fryslân - opdrachtgever voor het project - waren enthousiast over het plan dat tweedejaars mbo’ers Middenkaderfunctionaris bouw van het Friesland College maakten voor een duurzaam wegensteunpunt bij Quatrebras.

Vrijdag presenteerden de FC-studenten in het Provinsjehûs aan gedeputeerde Michiel Schrier, projectleider John Bus en Keimpe Strikwerda - hoofd provinciale waterstaat - het resultaat van een studiejaar hard werken. Tekenen, calculatie, constructie, installaties, communicatie, materialen kiezen… Het hoorde er allemaal bij.

De opdracht was uitdagend: ontwerp voor een terrein bij Quatrebras - aan de Centrale As - een steunpunt met ruimte voor zo’n 1000 ton zout, acht werkplekken, een kantine en een stalling met werkplaats voor zes strooiwagens. En dat alles energieneutraal, passend bij de omgeving én gebouwd van louter circulaire materialen.

Zelf op onderzoek
Voor de studenten was dít het grote project, waarin ze zelf vaak op onderzoek gingen. Zo bezochten zij een garage om meer te weten over de wagens, spraken met het bedrijf dat strooizout levert en zochten van alles uit over isolatie en energie. Over daken van mos en isolatie van wanden met gerecycled papier bijvoorbeeld, en over de beste manier om al dat strooizout op te slaan…

‘Eerst wilden we het zout in een bunker storten’, vertelde student Arjen Bies. ‘Maar bij het bedrijf begrepen we dat silo’s beter zijn, omdat je daar een wagen ónder kunt rijden.’ En als je die silo’s van hout maakt, zijn ze later weer anders te gebruiken. ‘Dát maakte dit project voor ons hartstikke leuk. Je zoekt samen van alles uit en leert veel, omdat het gaat om een opdracht en je die kennis meteen kunt gebruiken.’

Virtueel rondje
Zo was voor de opdrachtgevers een rondje om en door het ontwerp heel leerzaam door de hololens, die het gebouw al virtueel in het provinciehuis neerzette. De gedeputeerde was onder de indruk. Dat gold ook voor Keimpe Strikwerda, die vertelde ‘heel warm’ te worden van het plan en de inzet van de studenten. Hij hoopt dat dat het écht tot uitvoering kan komen, maar waarschuwde dat er dan nog heel wat procedures zijn te doorlopen.

Maar eerst presenteren de studenten hun plan nog eens op 14 juni in de landelijke finale van Slim Circulair, dat duurzaamheid in de bouw wil bevorderen. Zestien teams van studenten uit het mbo doen mee aan deze ‘challenge’, waarin het aankomt op goed toepasbare, innovatie en slimme plannen met hergebruikt materiaal. Het publiek kan stemmen op slimcirculair.nl