Likkebaarden op de Julianalaan

22 maart 2019
​​​Zoetekauwen en fijnproevers liep donderdag 21 maart het water in de mond in het atrium van gebouw Triangel aan de Julianalaan in Leeuwarden. Daar vond namelijk de enige echte Friesland College Patisseriewedstrijd plaats. Op uitnodiging deden maar liefst zeventig vaktoppers mee, een recordaantal. Supergeconcentreerd en tegelijkertijd bijna nonchalant zelfbewust wisten zij de mooiste heerlijkheden op het bord te toveren.

Naast de deelnemers waren ook leermeesters en andere samenwerkingspartners uit het bedrijfsleven uitgenodigd. Daarmee vormde dit evenement een uitgelezen kans om op een ongedwongen manier een kijkje te nemen in onze school. En ook om contact te leggen met de docenten én te netwerken met collega's uit het werkveld. 

Belangrijker dan winnen
Meedoen leek voor de jonge vakkanjers belangrijker dan winnen. Maar mooi meegenomen was het wel dat een breed palet aan (horeca)bedrijven prachtige prijzen beschikbaar had gesteld. In totaal ter waarde van meer dan € 1000,-, ook een record.

De opdracht
De wedstrijdcommissie, bestaande uit Eelco Hobma, Patricia Bekkema, Roelof de Jong en Robert Kiffers, stelde de volgende richtlijnen voor de deelnemers op: 'Maak twee waanzinnige en identieke nagerechten. Je kiest twee van de volgende producten die je verwerkt in je dessert: suikerbrood, mango, zuurstok, stoofpeer, steranijs, passievrucht. Je mag de componenten op je werk, stage of thuis maken. Ter plekke – in het atrium dus, red. - bouw je je gerecht op om hem direct aan de vakjury te presenteren." 

De jury
In deze vakjury zaten beslist geen kleintjes. Deze bestond uit Nick Twickler (restaurant Frisone Pazzo, Heerenveen), Jessie Ensing (FC-student, leerlingpatissier Lauswolt én winnaar  eerste prijs Horeca-eventt  Assen), Syb Zijlstra (Syb Zijlstra event catering en freelance kok), Jelmer Douwsma (Post-Plaza Hotel en Grandcafé, Leeuwarden) en Wiebe de Jong (Shock o laté, Dokkum). Zij beoordeelden achter de schermen de gerechten. Hieraan hadden ze nog best een pittige klus met zo'n breed en goed deelnemersveld. 

Winnaars
Uiteindelijk kwamen de volgende winnaars uit de bus.

Categorie basis

  1.  Elaine de Jong, basisopleiding kok, stagiair De Hinde in Hindelopen
  2. Thymo Koopmans, opleiding Zelfstandig werkend kok, stagiair De Waard van Ternaard
  3. Tristan Vlap, opleiding Zelfstandig werkend kok, leerling Nescafé in Nes. 

Aanmoedigingsprijs: Davey Halbertsma, leerling Van der Valk in Leeuwarden. 

Categorie gevorderd

  1. Marianne de Vries, opleiding Zelfstandig werkend kok, stagiair restaurant SEMS in Leeuwarden
  2. Steffan van den Berg, opleiding Zelfstandig werkend kok, stagiair restaurant 'T Havenmantsje in Harlingen. 

Categorie excellent

  1. Jessie Ensing, opleiding Patissier, leerling Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag​
  2. Cor Jan de Jong, opleiding Gespecialiseerd kok, leerling bij Bij Jaap in Assen. 

Sponsoren
De volgende bedrijven stelden prijzen beschikbaar: Van der Valk Wolvega, Rein Mulder van Tendens, Kookwinkel van Erp, Syb Zijlstra event catering en freelance kok, Tapas van papas, Grand Café de Dikke van Dale, Frisone Pazzo, De koffiebranderij, Lucas Kemper fotografie, Post Plaza Hotel & Grand Café, Hanos Heerenveen, Firé Cafe, Grand Café de Friesche Club, Middelbare Hotelschool Friesland en Cryo Store. 

Ook langs deze weg willen we onze sponsoren nogmaals hartelijk danken! Dankzij hen gingen de winnaars met fantastische prijzen naar huis.