Light Challenge van start: Studenten kunnen aan de slag met lichtplan voor duisternis | Friesland College

Light Challenge van start: Studenten kunnen aan de slag met lichtplan voor duisternis

Geplaatst op 8 februari 2018

'Creëer een beleving van de duisternis'. Dat is de opdracht waarmee 25 studenten van het Friesland College de komende tijd aan de slag gaan voor de gemeentes Ameland, Smallingerland en Leeuwarden. Het zijn levensechte opdrachten, die voortvloeien uit de innovatiewedstrijd 'Light Challenge 2018', welke gekoppeld is aan LF2018. Woensdag 7 februari was de kick-off in ijsstadion Thialf in Heerenveen.

Het thema van deze vierde editie van de Light Challenge is 'Feel the Night'. Hierbij gaat het om het beleven van stilte en duisternis op een andere wijze, wat dus aansluit bij Leeuwarden/Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Het is de bedoeling dat er duurzame oplossingen voor lichtvraagstukken worden ontwikkeld die op hun beurt weer bijdragen aan leefbaarheid, sociale veiligheid, innovatie, welzijn en circulaire economie. Studenten uit alle windstreken van ons land buigen zich over deze vraagstukken die van elf verschillende gemeenten komen.

Praktijkgestuurd
De studenten van het Friesland College voeren de opdrachten uit voor de gemeenten Smallingerland, Leeuwarden en Ameland. Docent Frank Kroondijk: "Het is hartstikke belangrijk dat studenten aan echte vraagstukken werken, dat hoort bij de visie van het Friesland College, het praktijkgestuurd leren. Dat wij meedoen, toont aan dat het Friesland College onderwijs aanbiedt op een aantrekkelijke manier."

Interdisciplinair
De elf deelnemende gemeenten presenteerden woensdag elk hun eigen opdrachten. De studenten van het Friesland College werken het komende jaar in drie groepen aan de opdrachten van Smallingerland, Leeuwarden en Ameland. "Het leuke is dat het een interdisciplinair project is waarbij studenten van verschillende opleidingen met verschillende invalshoeken naar hetzelfde probleem kijken", legt Kroondijk uit.

De studenten volgen opleidingen als Creatief Vakman, Styling design, Mode design, Applicatie- en mediaontwikkelaar, Procestechniek, Engineering en MBO Life Sciences. Ze gaan met elkaar en met hbo-studenten van de Frisian Design Factory aan de slag.

Inspirerende kick-off
Tijdens de kick-off waren er de hele middag, avond en in de nacht van woensdag op donderdag sprekers en workshops, waarbij het allemaal draaide om innovatie. Zo vertelde trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk over 'Trenz 2030'. Hij sprak onder andere over de grote ontwikkelingen in de gezondheidszorg die nu en de komende jaren spelen. Onze studenten lieten zich inspireren en participeerden, maar inspireerden ook de aanwezige gemeentes en bedrijven door met elkaar in gesprek te gaan.

Over de Light Challenge
De Light Challenge is dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Na het succes van de eerste noordelijke editie in 2011 is de innovatiewedstrijd in 2013 en 2015 landelijk opgepakt. De gemeente Heerenveen is de aanjager ervan. Het team dat innovatie, duurzaamheid en het gebruik van circulaire grondstoffen het beste in zijn concept verwerkt, wint. In december worden de oplossingen gepresenteerd tijdens het Lichtfestival LUNA in Leeuwarden. In juni vindt er een tussentijdse beoordeling plaats.