Light Challenge 2018: tweede prijs voor team Friesland College

26 november 2018
​​​​​Na een spannende dag is team 'Smallingerland' vrijdagavond 23 november tweede geworden tijdens de finale van de Light Challenge 2018. ​​Het team, bestaande uit voornamelijk studenten Creatief vakman, heeft voor de gemeente Smallingerland een ​duurzame 'lichtboom' gerealiseerd. De jury lette vooral op innovatie, duurzaamheid en het gebruik van circulaire grondstoffen.

Het afgelopen jaar hebben zo'n tien studenten van het Friesland College hard gewerkt ​om levensechte opdrachten van de gemeenten Smallingerland en Leeuwarden uit te voeren. In twee teams gingen ze aan de slag voor deze twee​​ gemeenten. De resultaten waren het afgelopen weekend te bewonderen tijdens Lichtfestival LUNA in Leeuwarden, waar de finale plaatsvond. Bij de Jacobijnerkerk was de lichtboom te bezichtigen en in de gracht bij de Noorderbrug lag de innovatieve lichtbak 'De Blauwe Diamant', die voor de gemeente Leeuwarden is gerealiseerd. 

De groepen studenten hebben duurzame materialen gebruikt. Zo is er uitsluitend gebruik gemaakt van gerecycled materiaal en geven de objecten licht door middel van zonnepanelen. ​In totaal werkten er elf scholen aan dertien verschillende opdrachten. 

Over de Light Challenge 
De Light Challenge werd dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Na het succes van de eerste noordelijke editie in 2011 is de innovatiewedstrijd in 2013 en 2015 landelijk opgepakt. Het thema van deze vierde editie van de Light Challenge, 'Feel the Night', ging om het beleven van stilte en duisternis op een andere wijze, wat aansloot bij Leeuwarden/Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. De gemeente Heerenveen was de aanjager ervan.  ​