LICHT! Live: mooi slot van geslaagde zoektocht naar ‘lichtpunten’

22 april 2021

In een tijd waarin veel níet kan, is het goed om ook te kijken naar wat wél gebeurt. ‘LICHT! Live’ gaf hiervan donderdagmiddag een fraai beeld, in een online uitzending met een tiental inspirerende voorbeelden op en rond het Friesland College. Eigenlijk was LICHT! hiermee ook zelf een heel aardig ‘lichtpunt’.

 

Deze uitzending was het slotstuk van een campagne die begin februari startte met een oproep, die snel een eregalerij met 37 nominaties opleverde. Aan de hand van meer dan achthonderd stemmen van publiek en het oordeel van een jury kwamen hieruit tien favorieten voort, die zich in filmpjes - gemaakt door eerstejaars AV-studenten - nog eens uitgebreider konden presenteren in een uitzending vanuit Neushoorn in Leeuwarden.

Zo was LICHT! meteen een stevig leerproject, in een tijd waarin de ruimte om ervaring in de praktijk op te doen vaak schaars is. Studenten licht, geluid en AV van D’Drive zorgden voor een professioneel ogende uitzending. Event-studente Chiara Comello had vanaf de start een hoofdrol in de organisatie van LICHT! En alles onder een voortdurend tijdsdruk, die zo’n klus extra leerzaam maakt.

Uitdagende klus
Voor FC-ambassadeurs Juliëtte van der Wal en Nienke Bankert was dit event de eerste kans om een uitdagende presentatieklus op zich te nemen. Ze pakten ‘m met beide handen aan, voor drie draaiende camera’s. Cath Harryvan en Youp Boelens, beiden van D’Drive, speelden twee prachtige nummers en zo werd het een leerzaam en zeker ook inspirerend uurtje.

Wat kwam er zoal voorbij in de filmpjes? Een mooi breed palet met studenten Fardau Terpstra, Femke Boersma en Eva Dijkstra, docenten Lilianne Lijs-Miedema en Patricia Bekkema-Dijkstra, projecten Kookboek als taalles, PRIO en Online uitwisseling en ook stagebedrijf Park Drentheland…

‘Wereldburger’
Platform Praktische Wereldburger had uit de 37 nominaties de studenten van Leerbedrijf Invloed Studenten (LIS) uitgekozen als winnaar van de award ‘Praktische wereldburger’, vanwege de inzet om in GGTV – een reeks online programma’s - Global Goals op een heldere manier in beeld te brengen. Paula Bijvoets en Dominique Derks reikten de gouden oorkonde uit aan student Azat Semenov.     

Zo gaf LICHT! in pakweg 50 minuten een mooi beeld van wat er wél allemaal gebeurt. En dat is best fijn, zo vlak voor een welverdiende vakantie. De uitzending is te zien op het YouTube-kanaal van het Friesland College: https://www.youtube.com/watch?v=Ikcn3eOtIw0