LC Awards: veel complimenten voor Friesland College-studenten | Friesland College

LC Awards: veel complimenten voor Friesland College-studenten

Geplaatst op 13 juni 2018

Vol trots en met veel complimenten verlieten Tsegab, Doutsen, Jelmer en Joas dinsdagavond 12 juni het podium van de LC Awards. Zij kregen tijdens deze verkiezing van de Leeuwarder Courant een breed podium om hun inspirerende verhalen te vertellen. Het viertal studenten werd hiervoor genomineerd tijdens de finale van onze eigen Friesland College-Awards.

In het volle atrium van de Leeuwarder Courant vertelden studenten van verschillende scholen over hun plannen en ambities. Voor het zesde jaar op rij kregen de studenten van mbo-, hbo- en masteropleidingen uit onze provincie hier een podium voor. Een vakkundige jury, bestaande uit Sander Warmerdam (hoofdredacteur Leeuwarder Courant), Hilde Tjeerdema (wethouder Leeuwarden), Geesje Duursma (topondernemer) en Sander de Rouwe (gedeputeerde provincie Fryslân), beoordeelde de finalisten. 

Keihard werken
Tsegab Habtemariam Hagos, student Dienstverlening, richting Helpende & Zorg, werd genomineerd vanwege zijn grote doorzettingsvermogen. Enkele jaren geleden vluchtte hij uit Eritrea en nu is hij hard op weg om zijn droom te verwezenlijken. Hij vertelde dat hij dolgraag arts wil worden en daar keihard voor studeert. Naast zijn opleiding - die hij versneld doorloopt - doet hij wiskunde en biologie op het VAVO. En alsof dat nog niet genoeg is, werkt hij in de avonduren en weekenden om zijn studie en kamer te kunnen betalen. 

'Een manier van leren' 
Doutsen van Gosliga, D'Drive-student Artiest Theater, vertelde dat ze het denken in hokjes wil doorbreken. Zij ziet het mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs niet zozeer als niveau, maar meer als een manier van leren. Wat voor haar telt, is dat studenten het uiterste uit zichzelf halen. Zelf is Doutsen van vwo naar havo en uiteindelijk van hbo naar mbo gegaan. In het begin voelde dit als een stap terug, maar ze is er nu apetrots op. Want 'iedereen kan een verschil maken in de maatschappij'. 

Oplossingen bedenken 
Jelmer de Jong, student Engineering, en Joas Nicolai, student Commercieel Technicus, ontwikkelden een speciale drinkbeker voor mensen met Parkinson of andere motorische beperkingen. Dit deden zij in opdracht van zorginstelling ZuidOostZorg, waarvoor zij de samenwerking met het Innovatiecluster Drachten zochten. Jelmer en Joas kwamen elkaar tegen bij het Excellentieprogramma Healthcare. Jelmer studeert aan het Friesland College en Joas aan ROC Friese Poort. Dit programma is opgestart door het Friesland College, maar de laatste jaren zijn beide scholen hier partner in. 

Indrukwekkende projecten 
Onze studenten maakten grote indruk op alle aanwezigen. Naast onze genomineerden stonden ook twee studenten Artiest Muzikant op het podium. Zij verzorgden een muzikaal intermezzo tijdens het juryberaad. Studenten van de opleidingen tot bakker, manager/ondernemer horeca en gastheer/-vrouw verzorgden de ontvangst tijdens de feestelijke avond. 

De prijzen gingen naar het project Talenpaviljoen Lân fan taal (ROC Friese Poort), stichting No Need to Hide van Miranda Hoekstra (Stenden Hogeschool) en het onderzoek naar Fries voor Nederlanders (RUG Campus Fryslân).
De publieksprijs ging naar 'Decubituspreventie' van studente Esmee Glas (NHL Hogeschool).