Landelijke opening met aandeel FC

1 september 2021

Ondernemen naar een betere toekomst, dat is het thema van de nationale opening van het mbo-jaar 2021-’22. Die opening is in handen van koningin Máxima. Het Friesland College heeft ook een leuke rol, aanstaande vrijdag: in een filmpje over duurzaam ondernemen presenteren FC-studenten hun windmolentje, waarmee ze in het voorjaar de landelijke Energy Challenge wonnen.

Het ontwerp van dit kleine molentje, gemaakt van gerecycled plastic, ligt inmiddels bij Oxfam Novib en het Rode Kruis. Het is heel goedkoop te maken en kan net voldoende energie opwekken om een lampje te laten branden. 

De studenten Creatief Vakman bedachten het molentje in het kader van een keuzedeel. In de vakantie presenteerden teamleden Tycho Voolstra en Jens Hanenburg hun ontwerp voor een camerateam van de MBO Raad, die met landelijk ambassadeur Louise Babel – studente aan het Grafisch Lyceum in Utrecht – een rondje door Nederland maakte. 

Ook FC-ambassadeur Eva Dijkstra is aanwezig bij de landelijke opening, die dit keer in Houten gaat plaatsvinden maar online door iedereen is te volgen. De organisatie belooft een spectaculaire openingsact, bijdragen van verschillende scholen en een inspirerende toespraak van de koningin. 

Kijken? De opening vindt plaats van 11.30 tot 12.30 uur op vrijdag 3 september. Iedereen kan kijken via een link, maar hiervoor moet je je dan wel vooraf even opgeven via

Nationale Opening van het mbo-jaar 2021-2022 | Dit is mbo