Een week vol inspirerende activiteiten en workshops stond op het programma voor de studenten van het Friesland College. Tijdens de gezondheids- en preventieweek werden zij bewust gemaakt van het belang van een goede gezondheid en werden ze uitgedaagd om op een vernieuwende manier naar de zorg te kijken.
Studenten van verschillende opleidingen kwamen maandag bijeen om te praten over (mentaal) welzijn. De voorstelling ‘Alles Goed’ werd bijgewoond, waarin de personages Simon en Luna worstelden met tegenslagen en mentale problemen. De voorstelling behandelde het belang van het herkennen van signalen bij depressie en hoe studenten hiermee kunnen omgaan. Na de voorstelling gingen de studenten in gesprek met de acteurs en elkaar over hun eigen mentale gezondheid.
Naast het gesprek, werd ook een leefstijlcheck en gezondheidstips uitgedeeld, op het plein van Kalmoes en Sportstad, een leefstijlbus van ‘Fryslân gaat voor de 10!’ Studenten konden hun gezondheid en welzijn laten testen door middel van een gratis leefstijlcheck. Hard trappend op een blauwe racefiets namen zij de inspanningstest af. De samenwerkende organisaties Tûmba, HANNN en COC Friesland waren de initiatiefnemers van deze leefstijlbus. Met de kennis dat veel Friezen hun leven en hun provincie al een 8 geven, willen de drie organisaties op zoek naar manieren om er een 10 van te maken. Hierbij richten zij zich op een gezonde en inclusieve leefomgeving waar iedereen meetelt en mee kan doen.
Op woensdag vulde de huiskeuken van Kalmoes zich met studenten die gezamenlijk deelnamen aan de workshop ‘sushi maken’. Hier leerden studenten verschillende ingrediënten, smaken en kleuren die bij elkaar passen en hoe de sushirollen worden gemaakt. Na het aandachtig bekijken van het voorbeeld van de docent, gingen studenten zelf aan de slag en kwamen er prachtige, gezonde én lekkere creaties uit.
Dat technologie een belangrijke rol kan spelen in preventie- en gezondheid bleek bij de workshop ‘Anders werken in de zorg’. Zorgtechnologie kan het werk van zorgmedewerkers makkelijker en sneller maken, zodat zij tijd hebben om iedere patiënt de aandacht te geven die ze verdienen. Bijvoorbeeld hoe technologie helpt mensen zelfredzaam te maken en een comfortabel leven te bieden, ondanks de vergrijzing. Hierbij werden robots gedemonstreerd en konden de studenten zelf meedenken aan het potentieel van de nieuwe technologie.
Niemand hoefde deze week stil te zitten, er was naast deze activiteiten nog meer te beleven.. Zo konden studenten meedoen in een yogales, waren er andere spellen, sportgelegenheden en lessen. In totaal was het een geslaagde week waarbij studenten leerden over verschillende aspecten van hun gezondheid en welzijn.