Kartteam Friesland College bijna klaar voor eerste race | Friesland College

Kartteam Friesland College bijna klaar voor eerste race

Geplaatst op 12 april 2016

Het kartteam van het Friesland College is deze week bezig met de eindsprint om zijn superkart rijklaar te krijgen. Volgende week dinsdag gaat het team namelijk racen op het circuit van Lelystad. Zes eerstejaars studenten Engineering en een student Autotechniek doen daar mee aan de First Electro League. Dat is een competitie met superkarts waar mbo’ers uit het hele land aan meedoen.

Het Friesland College schreef zich een aantal jaren geleden, als eerste Friese team in de geschiedenis, in voor deze competitie. Het team behaalde tijdens de eerste deelname een knappe tweede plaats in het algemeen klassement. Ook dit jaar zetten de studenten Martsen Schoo (teamleider), Jeroen Hoekstra (financieel manager), Arjen de Haan (pr-manager), Remco Oenema (coureur), Thomas de Jong (coureur en monteur), Everhard Laicht (coureur) en Pol Evers (baanmarshall) alles op alles om een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten.

Specifieke taken
Onder begeleiding van docent Erik Hoekstra werkten de studenten het afgelopen halfjaar aan de kart. Niet alleen de techniek, maar ook het vinden van sponsoren en het zorgen voor publiciteit behoren tot de taken van het team. Daarom heeft ieder een specifieke taak gekregen. Zo houdt Jeroen Hoekstra bijvoorbeeld alle sponsoring en donaties bij. “Ik vind het leuk om naast de techniekkant iets anders te doen, maar soms sleutel ik ook wel mee. Het is leuk en een uitdaging om dit ernaast te doen. Ik kijk heel erg uit naar de wedstrijden. Ik heb er zin in.”

Kartkampioen
De 17-jarige Everhard Laicht is een van de coureurs van het team. Hij heeft zelf een kart en ook de nodige ervaring. Everhard kart vanaf zijn achtste en is twee jaar geleden zelfs Nederlands Kampioen viertakt geworden. Hij kijkt uit naar dinsdag: “We worden eerste. Daar ga ik wel voor. Tuurlijk.”

Meer wedstrijden
De First Electro League bestaat uit meerdere wedstrijden. Zo doet de League ook nog andere circuits aan, zoals Assen en bij Oss. Het Friesland College heeft een paar jaar niet meegestreden, maar eind deze week is de kart er weer klaar voor. “Dankzij nieuwe sponsorinkomsten en een bijdrage van het Friesland College hebben we een nieuwe accu bij elkaar kunnen sparen”, vertelt docent Erik Hoekstra. “Ik verwacht dat we dinsdag lekker mee kunnen doen en de volgende race nog hogere ogen gooien.”

De superkart
Het kartteam doet mee met een elektrisch aangedreven superkart. Dat is een bijzonder uitgebalanceerde racewagen met een aerodynamisch bodywork, hoogwaardige schijfremmen en een geavanceerde ophanging. Normaal gesproken kan de kart snelheden tot 260 kilometer per uur halen. De karts waarin de mbo’ers rijden, zijn voorzien van een elektromotor en begrensd tot 80 kilometer per uur.  In de competitie weegt, naast de snelheid, ook erg mee energiezuinigheid, innovaties, gehaalde publiciteit en of er extra sponsors zijn aangetrokken.

Donderdag en vrijdag zet het FC-kartteam de laatste puntjes op de ‘i’ en is de superkart rijklaar. We wensen het team veel succes dinsdag!