Kansen in Elektronica door Neways, Friese Poort en Friesland College

4 oktober 2021

Neways Electronics International (Neways) is op 1 oktober gestart met een uniek voorschakeltraject Elektronica, waarin talent vlot maar uitgebreid kennis kan maken met alle kansen op dit terrein. Deze opleiding is op initiatief van Neways en de gemeente Leeuwarden opgezet met ROC Friese Poort en het Friesland College. Vrijdag was de start, in de leslocatie van Friese Poort in Leeuwarden.

In de opleiding van tien weken worden alle grondbeginselen van elektronica behandeld en leert men hoe een productieproces er van A tot Z uitziet, van PCBA’s (printplaten) tot volledige eindproducten. Door een combinatie van werken en leren krijgen de deelnemers een mooie indruk van elektronica en de kans om zich verder te ontwikkelen.

De helft van de deelnemers werkt al bij Neways en de andere helft start nieuw. De nieuwe medewerkers zijn zij-instromers en in samenwerking tussen de gemeente Leeuwarden en uitzendbureau Tempo Team geworven voor dit traject. Zij starten met een stage bij Neways en leren het vak van productiemedewerker elektronica met behoud van uitkering tijdens de opleiding.

Groei
Als het aan beide kanten bevalt, blijven de medewerkers werkzaam voor Neways. Gezien de groeiverwachting van het bedrijf kunnen kandidaten uitgaan van werk voor langere tijd met vaste uren. Neways is gespecialiseerd in ontwikkeling, engineering, productie, distributie en aftersales service van elektronische maatproducten en maakt een sterke groei door. De organisatie ervaart de schaarste aan goed opgeleid personeel.

‘Met dit project snijdt het mes aan twee kanten: enerzijds geven we hiermee een positieve impuls aan het opleidingsniveau van de productiemedewerkers in onze organisatie, terwijl tegelijkertijd voor kandidaten kansen ontstaan om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren en/of zich te laten omscholen’, aldus Michel Postma, Managing Director Neways Leeuwarden.

De opleiding vindt bij de verschillende scholen en bij Neways plaats. ’Mooi dat we van start kunnen met dit prachtige initiatief. Door samen te werken bereiken we voor studenten, bedrijfsleven, gemeente en ROC's meer dan dat we ieder apart voor elkaar zouden krijgen. Samen sterk in de regio!’, aldus Fenke Rond, directeur Techniek en Technologie van het Friesland College.