Kalmoes C; het nieuwe ontwerp

26 april 2021

Kalmoes C. Is er nog wat te maken van die witte blokkendoos uit 1963, in een hoek van de campus in Leeuwarden? Of moet het maar tegen de grond en gewoon wat nieuws erop? Dit zal, in iets andere bewoordingen, zo ongeveer de vraag zijn geweest die JOUS Architecten kreeg vanuit het Friesland College. Geïnspireerd door ideeën van studenten van de opleiding middenkaderfunctionaris bouw zijn ze aan de slag gegaan en dat heeft een schitterend voorontwerp opgeleverd.

In mei vorig jaar presenteerden de studenten hun plannen voor dit gebouw, dat in de loop der jaren bouwtechnisch een ‘raar boeltje’ met verschillende etages is geworden. En de klimaatbeheersing is al helemaal niet meer bij de tijd. De studenten kregen de opdracht om ook te kijken naar een andere bestemming, zoals een peuterspeelzaal of hotel-restaurant voor de MHF. Dat werd het allemaal niet. Het huidige plan mikt op – blijvend - gebruik als school.

Tijdens de ontwerpfase schoven geregeld studenten aan bij JOUS. Harm Tigchelaar, directeur: “Wij willen studenten stimuleren door ze mee te nemen in het proces en zo - als organisatie - verbinding houden met deze generatie.” Studenten waren aanwezig bij bouwvergaderingen en keken mee met de architect tijdens het maken van het voorwerp. Harm had gehoopt op een intensiever contact, maar door corona is dat helaas niet gelukt. “Maar hopelijk pakken we het contact in de toekomst weer op.”

Op een ander moment in het ontwerpproces nam een projectleider van Van Wijnen studenten mee voor een zogeheten warme opname. Bij zo’n opname trek je in een gebouw bijvoorbeeld hier en daar een plafondplaat los om te zien wat er achter zit of maak je een wand open. Zo kwamen de studenten erachter dat een muur weg halen, niet altijd een optie was.

Alco Liest, manager duurzaamheid bij Van Wijnen: “Soms waren ze dan heel verbaasd. ‘Oh, er zit hout op het dak!’ of ‘Ah, er loopt een stalen balk door het plafond!’ Dan moesten ze hun plannen weer wijzigen.” Maar niet alleen de studenten waren soms verbaasd. Ook Liest werd soms verrast. “Sommige studenten hebben al zoveel kennis, die zijn echt klaar voor het werkveld. Een computerprogramma bijvoorbeeld waar wij nog steeds lerende mee zijn, hebben zij al helemaal in de vingers.”

Bart Endema, beleidsadviseur Huisvesting bij het Friesland College heeft inmiddels het voorontwerp van JOUS architecten ontvangen. “Of dit het wordt of toch iets anders, is op dit moment nog onduidelijk. Dat hangt van diverse zaken af.” Maar wat het ook wordt: het is een zeer leerzame ervaring geweest voor een aantal studenten, om mee te mogen kijken met en bij te kunnen dragen aan een échte praktijkopdracht van hun eigen school.