Jarig CIOS heeft toekomst | Friesland College

Jarig CIOS heeft toekomst

Geplaatst op 9 oktober 2014

Veertig jaar CIOS betekent terugkijken op een rijk verleden, onder meer in een enorme reünie. Maar vooruitkijken kan ook. Dat deden docenten, studenten en relaties in een World Café in Sportstad Heerenveen, aan de hand van thema’s over sport en opleiden in de toekomst.

Ups en downs
Karin Biesterbosch, voorzitter van CIOS Nederland en directeur van de sportopleiding in Goes, had complimenten voor het nu. ,,Ik hoorde een student in een filmpje zeggen: we krijgen hier gewoon goed onderwijs. Daar draait het om.’’ Ook de samenwerking met ‘zusterscholen’ in Nederland gaat nu goed.

Het verleden was er eentje met ups en downs. ,,Mijn ervaring met Heerenveen is:  meestal eigenzinnig, vaak vernieuwend en soms onnavolgbaar, maar altijd boeiend…’’ De school is nu weer helemaal terug, oordeelde Biesterbosch.

Ook bestuursvoorzitter Liesbeth Vos blikte even terug op een  ,,enerverende relatie’’, vanaf het moment dat het CIOS onder de vleugels van het Friesland College kwam. ,,Maar we horen inmiddels helemaal bij elkaar en zijn verschrikkelijk trots op wat hier gebeurt.’’

Nieuwe kansen
Nu is het zaak om nieuwe kansen te zoeken in combinaties met andere scholen binnen het Friesland College, bijvoorbeeld met techniek en gezondheid. Vos: ,,Daar liggen spannende dingen.’’

Enige samenwerking was er al door een optreden van Kitty van D’Drive, die met een stralende glimlach wrange liedjes zong over geluk en een Cios-docent op het podium haalde om de leuke kanten van fysiek contact bij handbal te demonstreren.

Van ietwat verder weg kwam het optreden van Robin Kappetein, succesvol in The Voice of Holland. Maar zij heeft familiebanden met het Friesland College. Cios-studenten demonstreerden sporten, zorgden voor vermaak en zaten in de bediening.

Cios’er Riemer Vogelzang praatte met Hans Anker alles aan elkaar. En ja, de conclusie was dat sport in de toekomst misschien nog wel belangrijker en toegankelijker wordt dan nu en dat hier een mooie taak ligt voor sportbegeleiders. Maar dat niet alleen, want goede Cios-studenten kunnen met hun diploma op veel plekken terecht.