Kennismaken en op avontuur in de Internationale week

18 november 2022

Open staan voor verschillende culturen en avonturen durven aangaan, dát was de inzet van de Internationale Week op het Friesland College. Een week die de studenten liet zien dat internationale ervaringen over de grens en ook op school mogelijk zijn. Met allerlei workshops, buitenlandse hapjes, een heuse djembé-sessie én ‘travel-expert’ Floortje Dessing... Zij vertelde tijdens de Collegetour in Neushoorn inspirerend over haar reizen, maar óók over onzekerheden en de zoektocht naar jouw plek in de wereld.

Cultuur is…

Het Friesland College wil studenten opleiden tot praktische wereldburgers, die open staan voor alle kansen en uitdagingen in de wereld van nu en de toekomst. Zo nam Abdelhak Zoundri van Expertise Bureau Zaun in Leeuwarden en Heerenveen in de workshop ‘Wereld in de Klas’ studenten mee in de wereld van diversiteit, stereotypering en generalisering. Dit werd direct in de praktijk gebracht. Zo toonde hij foto’s van personen, waarbij de studenten hun eerste associaties bloot moesten leggen. Vaak met een vooroordeel. Maar, hoe voorkom je dat nou? Dat begint bij bewustwording, wat ook het precieze doel was van deze workshop.

Een andere sterke associatie van de deelnemers was voeding. En die associatie bleek meer voor te komen. Zo ook tijdens de lessen Burgerschap van de eerstejaars Pedagogisch Werk, die in het teken stond van Internationalisering. De studenten kozen in groepjes een feestdag uit en onderzochten hoe die in een ander land wordt gevierd. Daar konden de Amerikaanse hotdogs of Chinese kroepoek niet ontbreken. Gelukkig kon ook de rest van de school gedurende de week van wereldse hapjes genieten. Zo stond het restaurant iedere dag in het teken van een ander land en werden Spaanse Churro’s uitgedeeld!

Collegetour met Floortje Dessing

Iemand die zéker niet onbekend is met verschillende culturen, is Floortje Dessing. Zij was dan ook de ideale gast voor de Collegetour die tijdens de Internationale Week in Neushoorn werd gehouden. Hier vertelde de programmamaakster over haar reisavonturen en bijzondere ervaringen. Zo reisde ze net als de lokale bevolking op de Faroer Eilanden niet met de bus maar per helikopter. En ging ze met het Rode Kruis naar Syrië om haar ervaringen van acht jaar geleden te vergelijken met de huidige situatie. Elk land dat ze bezoekt, heeft een eigen verhaal. En aan Floortje om die aan Nederland te vertellen.

Je eigen avontuur

Maar wat voor haar nu zo vanzelfsprekend lijkt, is dat niet altijd geweest. Net als vele studenten uit de zaal wist zij op haar negentiende écht nog niet hoe ze haar leven in wilde richten. Na voor haar gevoel een verkeerde afslag te hebben genomen, besloot ze opnieuw te beginnen met een studie Kunst Cultuur Media aan de HKU. Voor haar stage ging ze naar Australië, maar na een paar maanden kreeg ze een baan aangeboden bij Veronica Radio. Hier mocht ze een keer invallen als presentatrice op tv, waar ze in aanraking kwam met reisprogramma’s.

Dat reizen in haar bloed zat, dat wist ze wel. Maar presenteren? Dat maakte haar onzeker. ‘Kan ik dit wel? En past dit wel bij mij?’. Maar door het gewoon maar te doen en te ervaren wist ze het op haar 26ste zeker: ‘Dit wil ik! En hier ga ik goed in worden!’

En dat is gelukt. Floortje staat bekend als een échte ‘travel-expert’. De studenten vroegen haar dan ook het hemd van het lijf. Wanneer de microfoon naar ze toe kwam vroegen ze bijvoorbeeld over reistips, haar eerste échte reis, waar ze ooit nog naartoe zou willen en wat voor advies ze voor de studenten had. Bij die laatste kwam ze weer terug op haar eigen verhaal: “Probeer dingen uit en ga op avontuur. Laat je niet leiden door wat anderen van je verwachten, maar wees nieuwsgierig naar wat jij zelf graag wil. Zorg ervoor dat je later terug kijkt op je leven denkt: Wat was dít gaaf!” Een buitenlandse stage? Dat is volgens Floortje de perfecte kans tijdens deze zoektocht!

En laat het Friesland College nu toevallig allerlei mogelijkheden hebben om dit te kunnen doen…

 

Bekijk hier de foto's