Innovaties centraal op symposium CIOS Heerenveen Leeuwarden | Friesland College

Innovaties centraal op symposium CIOS Heerenveen Leeuwarden

Geplaatst op 24 maart 2016

Op de CIOS-locatie in Heerenveen werd donderdagmiddag 24 maart van alles verteld over innovaties in de sportwereld. Studenten, docenten en mensen uit het werkveld woonden workshops bij en deelden ervaringen met elkaar. Ook voormalig topschaatser Bob de Jong vertelde over innovaties, die hij in zijn schaatscarrière meemaakte. 

“Dat we steeds harder konden schaatsen is een inspiratie voor me geweest. En die snellere tijden kwamen voort uit de innovaties, die de sport met zich heeft meegebracht. Innovaties zijn noodzakelijk”, vertelt De Jong. De 39-jarige sporter nam onlangs afscheid van het schaatsen op het hoogste niveau en presenteerde zich nu als gastspreker op het symposium Innovatie & Inspiratie van het CIOS Heerenveen Leeuwarden.

Het symposium is onderdeel van een estafette-symposium, dat georganiseerd is door de stichting CIOS NL waarin de vijf CIOS’en samenwerken. “Het doel is om innovaties uit de wijde regio op te halen, hier te vertellen en te delen met elkaar”,  vertelt Anke Visser, directeur CIOS Heerenveen Leeuwarden. “Ook delen we de innovaties waar het CIOS mee bezig is.”  

Zo werd er een workshop gegeven over de nieuwe opleiding Cirque CIOS van het Friesland College en vond de ondertekening plaats van de samenwerking tussen het CIOS en Sportstad. “We werken samen in een praktijkroute. Dit is een innovatieve manier van onderwijs”, vertelt Visser.

Daarnaast konden de bezoekers van het symposium workshops bijwonen van experts uit het werkveld. Bob de Jong blikte daarin terug op innovaties als de klapschaats en de aerodynamische schaatspakken, die steeds beter werden.

Bob de Jong en innovaties
De Jong ging als schaatser mee met innovaties, maar mocht ook graag zelf dingen uitvinden. Zo heeft hij in 2007 zijn haar laten groeien om de aerodynamica beter te ontwikkelen en begon hij nieuwe trainingsvormen binnen het schaatsen. “De innovaties zijn voorlopig nog niet klaar. Ik weet dat er weer ontwikkelingen zijn met een ijzer dat nog minder glijweerstand heeft en minder onderhoud nodig heeft. We gaan nog steeds harder.”

De Jong hoopt met zijn workshops studenten te motiveren een eigen lesprogramma te ontwikkelen en nieuwe wegen op te zoeken. “Maar ook sporters breder te laten kijken dan wat iedereen doet.”