'Runner' in Tjongerschans
In het dagelijks leven begeleidt Peter Elgersma als docent ruim dertig studenten van de zorgopleiding in de praktijkroute op ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Dat doet hij nog, want alle studenten zijn ook nu hard aan de slag. Ook met coronapatiënten… 'Waarom niet? In het vierde jaar van hun opleiding hier zitten studenten heel dicht tegen hun diploma aan.' En iedereen is hard nodig.
Zo snelt Peter nu drie dagen in de week zelf als 'runner' door de gangen van het ziekenhuis om stressvolle afdelingen te voorzien van de nodige materialen. Naar de apotheek, naar het lab en waar dan ook om ervoor te zorgen dat medewerkers van een 'corona-afdeling' niet zelf door het ziekenhuis hoeven…
Ook werkt hij geregeld op de intensive care, om personeel daar te ondersteunen. 'Dan ben ik helemaal ingepakt voor de 'rode zone' en doe wat nodig is: schoonmaken, spullen opruimen en noem maar op.' Hier komt zijn jarenlange ervaring in de zorg en kennis van het ziekenhuis waar hij al vijf jaar als FC-docent werkt goed van pas. Het zijn bijzondere tijden, merkt Peter: 'De verbondenheid is enorm. Van schoonmaker tot arts, iedereen heeft begrip voor elkaar.'
Aan de telefoon bij Kwadrant
Al weken zit de deur van FC-locatie Sportstad in Heerenveen potdicht. Voor Ymkje Veenstra is er dus ook helemaal niks te doen. Waar ze anders 28 uur per week met medewerkers en studenten contact heeft op de receptie, zat ze nu thuis – in afwachting van betere tijden… 'Maar het voelt niet als vakantie.' Hier was geen lol aan.
Ymkje was dan ook blij, toen ze de kans kreeg om bij Kwadrant in Drachten tijdelijk aan de slag te gaan. Ze schoof aan bij het team dat telefonisch zaken regelt in de huishoudelijke hulp van de zorggroep. Ook hier zijn het rare tijden. Van het team van vijf personen waren er ook nog eens twee ziek, terwijl het aantal vragen toenam.
'We krijgen veel telefoontjes van ouderen die vragen hebben over hun hulp. Waar de een graag een aanpassing wil, wil een ander juist nu niemand over de vloer hebben.' In de eerste week was het nog wat zoeken, maar inmiddels heeft Ymkje de meeste antwoorden wel zelf paraat. 'Ik ben blij dat ik nu wat zinnigs kan doen. En hoewel de aanleiding heel vervelend is, is het eigenlijk is het ook wel leuk om even wat anders te doen dan je gewend bent.'
Onrust wegnemen
Toen de vraag kwam om zorginstelling bij te staan, hoefden Alberta van der Bij en Klaas Vaatstra niet lang na te denken. Ze werken als FC-docenten bij ZSW al veel met Meriant en hier was veel werk te doen. Ze dachten aan de praktijk, als geregistreerde verpleegkundigen. Maar eigenlijk zit hun werk nu dicht bij wat ze altijd al doen: werken aan kennis en ervaring voor de zorg.
Klaas en Alberta maken deel uit van het ambulant team, dat in zorglocaties van Meriant medewerkers bijpraat over de strijd tegen het coronavirus. 'Hoe voorkom je dat het virus binnen komt en kwetsbare mensen besmet? En wat doe je, als het eenmaal tóch binnen is?' Aan die kennis valt veel bij te spijkeren, merkt Alberta. 'Mensen vinden het heel spannend. Maar als je je weet wat je moet doen, wordt het al minder spannend. Zo neem je veel onrust weg.'
Die inzet wordt erg gewaardeerd. Klaas: 'Wij hebben veel ervaring in hoe je alles rustig en helder overbrengt, dus we kunnen juist zo een grote bijdrage leveren aan betere zorg.' In de zorglocaties is van alles aan de hand, met onder meer herplaatsing van ouderen en Covid-afdelingen. Hoe werkt het nou, als een hele gang in een woonzorgcentrum in quarantaine zou moeten bij een besmetting? Hoe ga je om met beschermingsmiddelen? Het komt allemaal aan de orde. En dat scheelt…
--
Zie ook het verhaal van de Leeuwarder Courant: https://www.lc.nl/friesland/heerenveen/Docent-van-Friesland-College-is-nu-manusje-van-alles-op-de-intensive-care-in-Heerenveen-Ik-wil-wat-terugdoen-25553292.html.
En van Omrop Fryslân: https://www.omropfryslan.nl/nieuws/952630-docent-verpleegkunde-pakt-zijn-oude-beroep-weer-op-en-werkt-nu-op-ic