Horecapersoneel schoolt zich bij tijdens lockdown

20 november 2020

Werknemers in de horeca kunnen zich tijdens deze lockdown laten bijscholen in hun vak. In dit programma werken het Friesland College, provincie Fryslân, Toerisme Alliantie Friesland en de ondernemers in de horeca samen. Vanaf volgende week kunnen werknemers allerlei vaktechnische workshops volgen van docenten van het Friesland College.

Door de tijdelijke sluiting van de horeca in deze lockdown hebben heel wat werknemers weinig te doen. Werkgevers willen hen graag uitdaging blijven bieden, bijvoorbeeld door deelname aan één of meerdere workshops. Zo kunnen zij werknemers blijven binden, boeien en hopelijk ook behouden voor de horeca.

Vaktechnische workshops
Hoe schenk je kwalitatief goede koffie of cappuccino? Hoe been je wild uit? En op welke wijze sta ik Engelstalige gasten te woord? Dat is allemaal te leren in een van de cursussen. Het aanbod bestaat nu uit de volgende vaktechnische workshops: barista basis, cocktail/bartending, basiskennis wijn, kookworkshop wild, Engels en Duits.

Bij iedere workshop zijn werknemers van verschillende bedrijven aanwezig. Hiermee kunnen zij ook onderling kennis uitwisselen en hun netwerk vergroten.  

Het totale workshopaanbod, inclusief data en locaties, is te vinden op de website van Koninklijke Horeca Nederland. Hier kunnen werkgevers hun werknemers inschrijven. Deelname aan de cursussen is kosteloos.

Op locatie
Vooralsnog geldt er een maximum van vier workshops per bedrijf, om ervoor te zorgen dat er vanuit zoveel mogelijk verschillende horecagelegenheden werknemers mee kunnen doen. Natuurlijk kan een werknemer de kennis uit een  workshop weer delen binnen het eigen bedrijf!

De workshops worden aangeboden door het Friesland College. Docenten geven de cursus op locatie in een bedrijf, met medewerkers van verschillende horecagelegenheden. De workshops worden financieel ondersteund door de provincie Fryslân, die zich in de beleidsnota Gastvrij Fryslân 2028 doelen heeft gesteld voor toekomstbestendige banen. Dit project draagt bij aan deze opgave om onder andere een ‘leven lang leren’ binnen de sector mogelijk te maken.