Hoge notering voor Friesland College in landelijke SustainaBul

7 december 2021

Het Friesland College kan deze week rekenen op een eervolle plek in de ranglijst van de prestigieuze SustainaBul. Hoe hoog de school precies staat in deze landelijke verkiezing van Leren voor Morgen, wordt vrijdag bekend bij de prijsuitreiking in Dordrecht. In de SustainaBul draait alles om aandacht voor duurzaamheid in bedrijfsvoering én onderwijs in het mbo.

‘Wij leiden studenten op tot praktische wereldburgers, die weten wat zij in hun vak én als burgers kunnen bijdragen aan een betere wereld.’ Met deze ambitie - vertaald in koersplan Waar Leren Werkt - heeft het Friesland College veel aandacht voor de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s), waarin de Verenigde Naties hebben vastgelegd welke doelen dan zwaar wegen. Het gaat om natuur, milieu én sociale doelen als gelijke kansen, gezondheid en toegang tot goed onderwijs.

Praktijk
Hoe vertaal je zulke doelen in praktijk? Hierin slaagt het Friesland College opvallend goed, blijkt uit de hoge notering in de landelijke lijst. In de SustainaBul geven deelnemende scholen elkaar punten op onderdelen als duurzaamheid in de bedrijfsvoering van gasverbruik tot voedselbeheer, aandacht voor SDG’s in het onderwijs en de manier waarop de school werkt aan begeleiding om studenten - ook bij een moeizame start - maximaal kansen te geven.

In die begeleiding blinkt het Friesland College uit, bleek in de eerste beoordeling. Hier kunnen andere scholen een voorbeeld aan nemen. Dat is ook een belangrijke opzet van de Sustainabul: door elkaar te beoordelen, leren de scholen van elkaar. Dit jaar hebben zestien mbo-scholen in Nederland zich aangemeld voor de prestigieuze verkiezing. Dit aantal groeit. Bij de eerste ronde in het mbo - in het hbo bestaat de ranglijst al jaren - deden in 2019 slechts zes scholen mee.

Inspireren
De SustainaBul vraagt om een overzicht van acties. Dat is ook handzaam voor de school zelf, omdat je dan eens op een rij zet wat zoal in de praktijk gebeurt met duurzaamheid. Dat is veel, mede door de inzet van practoraat Duurzaam Denken Duurzaam Doen. Zo is in bedrijfsvoering veel geïnvesteerd in zonnepanelen waar dat maar kan, auto’s op groengas, 40 procent minder papier en bouwen met louter duurzame materialen. Ook de aandacht voor duurzame inzet van personeel telt hierin mee.

Op het gebied van voedsel viel veel te winnen, onder meer door ervoor te zorgen dat alles uit de leskeukens een goede bestemming krijgt. Overal in de keukens telt duurzaamheid. Dat zit ook in slimme details. Zo wordt het koffiedik uit de automaten gebruikt om oesterzwammen op te kweken, die vervolgens worden gebruikt in restaurant LEF.

Publieksprijs
Global Goals TV door studenten, een vaste plek voor de SDG’s in lessen burgerschap, keuzedeel Duurzaamheid in het beroep… Het telt allemaal mee in duurzaamheid binnen het onderwijs, net als mooie projecten als Craft Your Future - met aandacht voor ambacht en het cultureel erfgoed – en het ombouwen van een afgeschreven Arriva-bus tot foodtruck.

Op sociaal gebied blinkt het Friesland College dus ook uit, onder meer door School Als Werkplaats (SAW) met hulpverleners van diverse instellingen ín het onderwijs. Tijdens de prijsuitreiking krijgt SAW dan ook speciale aandacht in een gefilmde presentatie en maakt - met twee andere genomineerden - kans op een publieksprijs. Hierop wordt tijdens de uitzending gestemd.

Het is dan ook absoluut de moeite waard om de prijsuitreiking live te volgen op:       

https://www.youtube.com/watch?v=EClYcBwh2G4