De officiële leeftijd om te beginnen met boksen is 12, maar een sparingspartner had Ferenc Soepboer (26) al op jonge leeftijd gevonden in zijn broer, ‘Op pantoffels gingen mijn broer en ik dan knokken’. Als derde generatie bokser zijn bokshandschoenen, stootkussens en een gebitsbeschermer geen onbekende attributen. Zeven jaar geleden studeerde Ferenc af aan het CIOS. Vakken als anatomie, fysiologie en trainingskunde zijn een goede basis geweest voor zijn vervolgopleiding. Aangezien hij verder is gegaan met de opleiding Fysiotherapie aan de Hanze hogeschool.
‘Ik merkte op het hbo dat studenten die van de havo kwamen aardig afwachtend waren. Door de praktijkervaring die ik heb opgedaan op het mbo, merkte ik dat ik daar anders in stond. Het belangrijkste wat ik heb meegenomen vanuit het mbo is het kunnen werken met mensen. Je leert naast zelfstandig werken ook: communiceren, moeilijke gesprekken aangaan en voor jezelf op te komen. Het fundament van mijn zelfstandige en proactieve houding heb ik dan ook gelegd op het Friesland College. Maar ook kritisch kunnen reflecteren is een vaardigheid die ik tot op de dag van vandaag nog steeds gebruik.’
Als drievoudig Nederlands kampioen boksen, zelfstandig fysiotherapeut en bokstrainer is een ‘time-out’ duidelijk niet aan hem besteed. Doelen en ambities? Die heeft hij duidelijk voor ogen. Daar hoort soms ook bij dat een lastige knoop doorgehakt moet worden. Na twaalf jaar bij zijn vertrouwde boksclub in Sneek voelde Ferenc stagnatie. Tijd voor verbreding en nieuwe inzichten opzoeken, vond hij: drie keer per week reisde hij voor zijn passie ruim vijftien uur om in Rotterdam trainingen te volgen met het nationale boksteam. Een aantal weken geleden werd de volgende knoop doorgehakt: een verhuizing naar Rotterdam werd een feit.
Ferenc: “Ik ga voor de maximale potentie. ‘Had ik het maar gedaan’ gaat mij niet overkomen. In 2028 hoop ik mee te doen aan de Olympische spelen. Als dat betekent dat ik het risico loop om geen wereldkampioen of olympisch bokser te worden? Dan is dat zuur. Maar ik heb in die tussentijd wel allerlei belangrijke dingen kunnen leren. Dat wil ik de huidige studenten ook meegeven als advies. Neem een proactieve houding aan. Je bepaalt het allemaal zelf. Niemand gaat het voor je regelen…”