Hoe is het nu met... Benn Veninga

23 januari 2023

“Wat kan ik worden, als ik deze opleiding volg?” Luidt een van de vele vragen die wij geregeld horen. Duizenden studenten hebben een diploma van het Friesland College op hun naam. In ons gloednieuwe topic “Hoe is het nu met…?” Nemen onze alumni je mee in hun huidige leven, maar kijken zij ook terug op hun tijd bij het Friesland College.

Alumni I Meet Benn Veninga (28) hij heeft de opleiding Artiest Sounddesign gevolgd, nu is hij mede-eigenaar van BENN Fietsen B.V.

Bij Benn ging school nooit zo lekker, totdat hij zijn plek had gevonden bij de opleiding Artiest Sounddesign. “Ik vond de opleiding echt heel leuk, ik heb het heel erg naar mijn zin gehad.” Hij vond de cultuur heel prettig. Artiesten, dansers en acteurs, iedereen kon het goed met elkaar vinden.

Bandenkunde

Benn heeft een jaar in de muziek gewerkt, totdat hij samen met zijn vader rolstoelen ging repareren voor het MCL. Maar bij rolstoelen stopte zijn interesse in mobiliteitsmiddelen niet: naast rolstoelen, werd zijn kennis en kunde ook verbreed tot fietsonderdelen. Het repareren van rolstoelen hield op, maar dat bracht ook nieuwe kansen en mogelijkheden. Zo begon hij een webshop, voor fietsonderdelen. Maar Benn was nog niet klaar, want een tijdje later kwam er een geschikt pand in Leeuwarden vrij: een fysieke winkel werd een feit. Bovendien had het pand een showroom waardoor er ook meer fietsen werden verkocht. 


Waar Artiest Sounddesign en fietsen elkaar ontmoeten

De kennis en vaardigheden die hij geleerd heeft op de opleiding gebruikt hij nu nog. Benn maakt video’s over fietsreparaties voor zijn webshop. Dat is iets wat hij zonder zijn opleiding waarschijnlijk niet had gedaan. Momenteel heeft hij samen met een compagnon meerdere webwinkels en een fysieke winkel in Leeuwarden en Harlingen.

“Ik heb door mijn opleiding geleerd om mezelf te presenteren en te pitchen. Ik ben het product dat ik moet verkopen.”


Ambitie en plannen voor de toekomst? Die heeft Benn absoluut. “Er zijn heel veel dingen die ik graag zou willen, maar het is ook belangrijk dat het leuk is om te doen. Voor mij en voor iedereen die er wat mee te maken heeft. Dat is wel echt het belangrijkste.”

Netwerken, expertise delen of gewoon gezellig kletsen met oud-studiegenoten? Meld je dan aan bij ons alumninetwerk. @alumnifrieslandcollege alumni@fcroc.nl