Het paarse hart van… Sjoerd Scholten

9 mei 2023

Dat gedachten krachten zijn, bewijst Sjoerd Scholten. Liefhebber van karate, metaal, motors, zijn kinderen en zijn vakgebied. Als passievolle praktijkexpert metaalbewerking heeft Sjoerd zijn enthousiasme weten over te dragen aan studenten, collega’s en het bedrijfsleven.

Sjoerd: “Ik was ooit manager in het bedrijfsleven, maar dat voelde niet helemaal als mijn roeping. Wat dat wel was leerde ik toen ik leermeester werd en daarnaast ook les gaf in karate. Het begon als een klein zaadje, maar bleef groeien: mijn passie om te werken met jongeren. Al zou ik daarmee minder verdienen, ik wist dat dit was waar ik echt gelukkig van zou worden. Uiteindelijk heeft dat vijftien jaar geduurd om van die droom werkelijkheid te maken. De cultuur, de mensen en de vrijheid: Voor mij klopt in de afgelopen acht jaar, alles aan het Friesland College.”

Torso van metaal
Met echte opdrachtgevers werken vraagt om een serieuze houding. Ook geeft het een kijk hoe het werkleven er later uit kan zien. Echt praktijk. En ‘echt’ daar staat Sjoerd voor, want hij werkt op projectbasis. Een houthaard hek, schoorsteenkap, twee replica’s van wapendropboxen uit de tweede wereldoorlog of een bijdrage leveren aan een vredesmonument van allerlei vrouwentorso’s: niets is Sjoerd te gek. De laatste in die reeks van projecten is in 2018 al tot werkelijkheid gebracht. De oplettende lezer weet natuurlijk dat dit alles te maken heeft met ‘een brug van vertrouwen’ in Koudum, bedacht door kunstenares Herma Bovenkerk. Het monument staat  voor de kracht van vertrouwen en overgave. Het raamwerk voor een grotere versie werd destijds ook al aangekondigd en afgerond en wordt momenteel verder uitgebreid.


Een hart van paars, metaal en student
Bijzonder is dat de betekenis achter het monument, de kracht van vertrouwen, dat omarmt wat Sjoerd zo drijft in zijn vakgebied: “Ik vind het belangrijk dat studenten zich vrij voelen. Ik ben zelf ook jong geweest, daarom sta ik niet boven studenten, maar naast hen. Als docent is het taak om te luisteren naar de student. Het zijn immers naast studenten, ook vakmannen- of vrouwen in spé. Mijn persoonlijke doel daarachter is dat mijn studenten, naast het diploma behalen, ook de muren van het Friesland College verlaten met een baan. Dat vraagt om écht contact tussen zowel het bedrijfsleven als de studenten. Daar maak ik me hard voor en steek ik mijn energie graag in..”