Het geheim van meneer Zet

10 september 2020

Goede zorg gaat ook over welzijn. Hoe zorgen we ervoor dat een cliënt in bijvoorbeeld ouderenzorg zich echt gehoord en gezien voelt? Het antwoord is: persoonsgerichte zorg, vanuit aandacht voor de mens en minder vanuit regels en protocollen. Het Friesland College en de KwadrantGroep bouwen nu samen een escaperoom, om studenten en medewerkers te laten oefenen in deze nieuwe aanpak.

In deze escaperoom krijgen studenten of medewerkers in teams de uitdaging om in de hobbykamer van ‘meneer Zet’ te achterhalen hoe hij er met gemak enorm oud weet te worden. Hoe? Door vragen te stellen, goed te kijken, te zoeken en samen besluiten te nemen om zo zijn geheim te ontrafelen én op tijd uit de kamer te ontsnappen.

Leuk, maar ook heel leerzaam. In de escaperoom hangen camera’s, waardoor begeleiders alles kunnen volgen om achteraf met een team te bespreken wat er gebeurde. Daar zit de toegevoegde waarde, als start van een proces om als medewerker en student écht te leren luisteren. En ook: deze informatie te vertalen naar betere zorg, die past bij een oudere van nu.

Iedereen is anders. ‘Hoor, zie en ken je cliënt’, zegt directeur Ida van Marion van de FC-school voor Zorg, Service en Welzijn. Dat is goed voor de zorg. Bovendien: deze omslag in denken maakt werken in de zorg ook leuker. De escaperoom wordt nu gebouwd in woonzorgcentrum Greunshiem in Leeuwarden, maar is mobiel en dus ook elders te gebruiken.

Nieuwsgierig? Het verhaal over de escaperoom en het belang van persoonsgerichte zorg staat paginagroot in de Leeuwarder Courant (donderdag) en het Friesch Dagblad (zaterdag). Het is te lezen op: https://www.noordz.nl/2020/09/10/het-geheim-van-meneer-zet/