Het Ambacht kweekvijver voor culinair talent | Friesland College

Het Ambacht kweekvijver voor culinair talent

Geplaatst op 3 december 2014

Als je ontdekt wat je beweegt, kun je veel. Ook een langdurig werkloze jongere kan dan in een paar jaar uitgroeien tot winnaar in prestigieuze Europese vakwedstrijden voor het hotel- en restaurantwezen. In een notendop is dat het verhaal van Friesland College-student Jorrit Blom (23), die zijn tweede kans greep als leerling-kok bij project Ambacht.

Vier vakgenoten van de kersverse kampioen ontvingen woensdag 3 december hun diploma, waarvoor zij het afgelopen jaar stevig hebben gewerkt en gestudeerd bij restaurant Het Ambacht in Heerenveen. Dat gebeurde in aanwezigheid van Coby van der Laan, wethouder gemeente Heerenveen, en Liesbeth Vos, bestuursvoorzitter Friesland College.

Opleiding geheel binnen restaurant
Project Ambacht is een samenwerking tussen de gemeente Heerenveen, het Friesland College en restaurant Het Ambacht in Heerenveen. In het project volgen langdurig werkloze jongeren een bbl-opleiding (werken en leren) die hen in een jaar kwalificeert tot kok, mbo-niveau 2. Het door de gemeente gefinancierde opleidingstraject vindt geheel plaats binnen de muren van het restaurant, dat de jongeren betaald in dienst heeft.|

Middelbare Hotelschool Friesland verzorgt, als onderdeel van het Friesland College, onder meer de theoriecomponent van het traject. Dat betekent dat school naar de jongeren toe komt in de vorm van ervaren docenten. Op deze manier kunnen ze ook aan hun theoretische scholing werken in de eigen vertrouwde omgeving.

De lat hoog gelegd
Henk Markus, topkok en eigenaar Het Ambacht: “Samen bieden we deze jongeren graag een tweede kans. Sommigen zijn tussen wal en schip geraakt en wij - school, gemeente en restaurant - helpen hen de draad weer op te pakken.” Markus heeft, analoog aan zijn culinaire talenten en ambities, de lat hoog gelegd bij Het Ambacht: hij streeft met zijn team naar een zogeheten sociale ster. 

Passie voor koken
Bovenaan staat echter dat de jongeren een passie voor koken hebben en het top vinden om met eten bezig te zijn.  Zoals dat het geval is bij Europees gouden medaillewinnaar Jorrit Blom, die vorig jaar  zijn diploma bij Het Ambacht in ontvangst nam en er daarna een vervolg aan gaf in de vorm van de studie Zelfstandig werkend kok bij Middelbare Hotelschool Friesland.

Jorrit (Leeuwarden, 23) was uitblinker tijdens de ‘Olympische Spelen’ van het hotel- en restaurantwezen, de Europese vakwedstrijden van de Association Européenne des Ecoles d’Hôtellerie et de Tourisme in Belgrado.  Niet alleen hij was trots op de eerste prijs die hij in de wacht wist te slepen in de discipline Nouvelle Cuisine ….