Heel voorzichtig weer wat eerste praktijklessen

15 juni 2020
Stil is het nog steeds, maar met enige ruimte voor praktijklessen is er landelijk - dus ook in de FC-gebouwen – vanaf 15 juni net weer even wat meer mogelijk. Met voorrang voor studenten in hun examenjaar én voor hun examens, om hen de kans te geven hun opleiding voor de zomervakantie af te ronden.

Je welverdiende diploma halen kan best ingewikkeld zijn, als de school potdicht zit en je toch allerlei materiaal nodig hebt om een eindwerkstuk af te maken. Want wie heeft er nou een grote schaafbank of zaagmachine thuis, om maar wat te noemen… Studenten van de opleiding Creatief Vakman waren dan ook blij dat zij weer aan de slag konden in de timmerwerkplaats op de campus in Leeuwarden.

Een perfect afgewerkte kast, een bar van eikenhout, een tafel van een hele plaat hout met de bast er nog aan, een tuinbank van vele meters breed… Deze studenten houden niet van priegelwerk en hebben voor hun ontwerpen vaak wel wat ruimte nodig.

Wilma Lijkelema heeft helemaal niets aan machines thuis en op haar stageplaats kon ze evenmin aan de slag, dus ze was blij dat ze haar tafel – als examenstudent – vooral in de werkplaats op school kon maken. Richard Moes had ook ruimte nodig voor een laatste hand aan zijn kast van ruim 2 meter hoog. Deadline: aanstaande donderdag. Dan moet het even vlot voor de creatief vakman die de basis van zijn boekenkast wel thuis in de schuur kon maken, maar voor de afwerking toch wel andere machines nodig had.

Het kon allemaal in de werkplaats, waar met een klein groepje studenten genoeg ruimte is om afstand te houden. Zo zijn her en der in het gebouw nu wat kleine groepjes studenten bezig, van allerlei opleidingen. Van D’Drive in de Designhal, van ZSW, in Leeuwarden en Heerenveen… Heel voorzichtig, met een hoop spelregels om ervoor te zorgen dat het allemaal veilig kan én dat we de landelijke richtlijnen volgen.