'Heel Europa kookt' op campus Friesland College

17 november 2018

​Dagenlang was de campus van het Friesland College in Leeuwarden een levendige ‘mienskip’, waar honderden studenten en docenten uit alle hoeken van Europa samenkwamen voor de jaarlijkse vakwedstrijden in horeca en toerisme. Het knetterde van de energie. En het draaide niet alleen om winnen en presteren. Leren, elkaar ontmoeten én inspireren waren minstens even belan​grijk.

Trots waren de jonge studenten Aurora (Italië), Pepe (Spanje) en de Nederlandse Sven, toen zij als kersvers team hún showschaal met ‘Friberne’ varkenshaasjes konden presenteren in de gigantische keuken die in het atrium was opgebouwd. Gelukt! Onder hun koksmutsen glom nog het zweet. De tijdsdruk, taken verdelen met collega’s die je pas gisteren hebt ontmoet en dan bij alle stress in het Engels communiceren…

Samenwerken
De dag voor de wedstrijd had Aurora flink de zenuwen. ‘Maar het ging goed, toen we eenmaal bezig waren.’ Samen gingen zij het avontuur aan. En dat is belangrijk, reageerde de Zweedse chef en juryvoorzitter Marcus Hallgren vanonder zijn hoge koksmuts. ‘Net als in een échte keuken draait alles om samenwerken. Verder heb je al je basic skills nodig. Kun je het mes hanteren? Weet je met nieuwe ingrediënten om te gaan?’
En ja, dan moet je als kok ook altijd proeven. Zo waagde Aurora zich voor het eerst aan een zure haring. En? ‘Een sterke smaak’, zegt ze met een lach. ‘Apart.’

Haar docent Francesco Cardone ziet alles met een tevreden glimlach aan. Zijn school organiseerde in 2015 deze jaarlijkse wedstrijden van de AEHT (Association Européenne des Écoles d’Hotellerie et de Tourisme). Hij weet dat zo’n event een enorme klus is. De docent is zeer te spreken over wat de Middelbare Hotelschool Friesland (MHF) van het Friesland College samen met Stenden meeting U van NHL Stenden heeft neergezet. ‘De plek, de ruimte, de organisatie… Alles loopt soepel.’

Uit heel Europa
Uit 23 Europese landen mocht MHF deelnemers en hun begeleiders verwelkomen. Ze kwamen op maandag vanuit Macedonië, IJsland, Portugal en noem maar op naar Leeuwarden, om op dinsdag in het WTC te worden getrakteerd op een meeslepende opening door studenten van Friesland College-school D’Drive. Iedereen was onder de indruk. Ook AEHT-voorzitter Remco Koerts, die hun show met muziek en dans onvergetelijk noemde en blij was met de manier waarop studenten overal werden ingezet.

Friesland College-studenten konden dit keer niet namens de organiserende school deelnemen aan wedstrijden, maar hun inzet was hard nodig. Ook dat was leerzaam en voor de gasten was er veel te beleven. Zij konden schaatsen bijvoorbeeld, kennismaken met LF2018, chillen in de sporthal die was omgetoverd tot ‘AEHT-village’, naar de wellness bij het Friesland College… En natuurlijk viel er heel veel te koken door de MHF-studenten, met het grote galadiner in De Harmonie als waardig slot. De koks maakten gerechten als zeebaars met zuurkool, uitgeserveerd door eerstejaars studenten.

Wedstrijden
Inzet van deze AEHT was elkaar ontmoeten, samen leren, verhalen uitwisselen en een onvergetelijke ervaring opdoen. Dat past bij het Friesland College. Maar natuurlijk draaide het ook om spannende wedstrijden in tien categorieën: Barista, Cocktail, Culinary Art, Decathlon, Front Office, Hospitality Management, Pastry, Restaurant Service, Tourist Destination en Wine Service.

Bijzonder is dat studenten steeds werken in een team, vaak in een koppel met altijd een deelnemer uit een ander land. De teamleden ontmoeten elkaar op de dag voor hun wedstrijd. Vaak zijn enkele opdrachten bekend, al kan er best een verrassing in de Mystery Box zitten. Maar ze moeten ook samen hun creativiteit aanspreken voor bijvoorbeeld een bijzondere koffie, spannende cocktail of fraai toetje.

Koel
En probeer dan tijdens zo’n wedstrijd het hoofd maar eens koel te houden, als je bijvoorbeeld bij Restaurant Service een gerookte zalm aan tafel flinterdun moet aansnijden terwijl een jurylid in het Engels probeert een praatje met je aan te knopen. Iedere medaille die na het galadiner in De Harmonie werd uitgereikt, was dan ook dik verdiend en werd uitbundig gevierd.

Aurora, Pepe en Sven vielen buiten de prijzen, maar ook zij mochten trots zijn. En er ging toch nog een medaille naar de MHF. Als invaller voor een uitgevallen deelnemer haalde Femke Marije Dijkstra met een Oostenrijkse ‘partner’ zilver in de categorie Restaurant Service.

---

Een uitgebreide fotoreportage van het evenement vind je op aeht2018.nl