Groots Befrijdingsontbijt bij het Friesland College | Friesland College

Groots Befrijdingsontbijt bij het Friesland College

Geplaatst op 9 mei 2018

Gezellig was het zeker, het Befrijdingsontbijt zaterdagochtend 5 mei bij het Friesland College. Dat kon ook bijna niet anders met niet minder dan 400 gasten, een ruime honderd meer dan waar het organiserend comité vooraf op gehoopt en gerekend had. Zij - voor het merendeel 75-plussers - lieten zich het uitgebreide ontbijt zichtbaar goed smaken. Het was dan ook tot in de puntjes verzorgd door Comité-vrijwilligers en studenten van Middelbare Hotelschool Friesland, onderdeel van het Friesland College.

Bijzondere gasten waren er ook, en wel in de persoon van zes Canadese veteranen, allen dik in de negentig inmiddels. Zij maakten in 1945 deel uit van de Canadian Dragoons, het legeronderdeel dat onze provincie bevrijdde van de Duitse bezetters. En ook zij hadden het duidelijk prima naar hun zin. Tussen en tijdens de maaltijdgangen gingen ze vaak en langdurig in gesprek met gasten, lieten zich geduldig fotograferen, genoten van de aandacht die hen terecht ten deel viel.

Zo ook de 96-jarige Alf Tabbes uit Ontario bij wie Leeuwarden een speciaal plekje in zijn hart heeft. Ondanks dat zijn oude dienstmakker onlangs overleed, kon hij de verleiding niet weerstaan om nogmaals onze provincie een bezoekje aan te doen. ‘Everytime I visit Friesland I have a real good time. It’s really wonderful here with very kind people.’

Niet minder enthousiast is de 85-jarige Sjoukje Kars uit Stiens. Via haar zoon kreeg ze een uitnodiging voor het ontbijt, die ze graag accepteerde. En daar heeft ze geen moment spijt van gehad. ‘Wat een fantastisch feest is dit. Gezellig, leuke mensen, fijne muziek. Alles is hartstikke goed verzorgd, we worden echt in de watten gelegd. Een prachtige dag, heb het heel erg naar mijn zin hier.’

Muzikale traktatie was er ook. Zo vertolkten Lucette van den Berg en Elske DeWall beiden twee nummers uit hun repertoire op een podium middenin het atrium. En bovenal waren er Mick & Sugar, die de sfeer er aardig in wisten brengen met de evergreens die ze - een mobiele PA met zich meeslepend op een karretje - aan de verschillende tafels vertolkten. Waaronder de Vera Lynn-klassieker  ‘We’ll meet again, don’t know where don’t know when’. Als het aan de gasten ligt, is die datum wel bekend: 5 mei 2019. Same place, same time.