'Groenmannen' Leeuwarden uitgeroepen tot landelijke Taalhelden

24 januari 2019
Een groep buitendienstmedewerkers van de gemeente Leeuwarden is donderdag in Den Haag uitgeroepen tot Taalhelden van 2018. De prijs, in het leven geroepen door de Stichting Lezen en Schrijven, werd uitgereikt door prinses Laurentien. De 'groenmannen' worden begeleid door Friesland College-onderdeel FC Extra, dat hen op latere leeftijd leert omgaan met geschreven tekst.

In een bus waren de mannen en hun docenten uit Leeuwarden afgereisd naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Vanuit elke provincie was er een genomineerde Taalheld, die laaggeletterd was maar er hard aan werkt om alsnog het lezen en schrijven onder de knie te krijgen. De groep uit Leeuwarden kreeg de meeste stemmen en won de publieksprijs.

Iedereen was hartstikke trots, vanzelfsprekend. "We hadden dit niet verwacht en zijn zeer vereerd", reageerde 'groenman' Pim Spoelstra. "Maar het belangrijkste is dat ik leren lezen en schrijven." Dat is taalcoördinator Lucie Jeeninga van FC Extra volledig met hem eens. "Laat dit een voorbeeld voor anderen zijn. Er kan hartstikke veel, als je maar wilt en over die drempel durft te stappen."

Op maat
Sinds begin vorig jaar biedt de gemeente, in samenwerking met de Stichting Lezen en Schrijven en het Friesland College, buitendienstmedewerkers de kans om te leren lezen en schrijven. De training wordt op maat aangeboden, op basis van wat de mannen zelf aangeven. Het resultaat is dat medewerkers zelfredzamer worden en ook het zelfvertrouwen wordt groter.

Lezen en schrijven is in een geletterde wereld van groot belang om je werk goed uit te kunnen voeren. In Nederland hebben echter 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen en schrijven. Naast de reguliere lessen lezen en schrijven kregen de medewerkers van de buitendienst ook de kans om een training digitale vaardigheden te volgen. 

Laaggeletterdheid is een gevoelig onderwerp. Schaamte speelt vaak een rol. Het is niet altijd even makkelijk om toe te geven wanneer je iets niet kunt. Toch zijn deze groenmannen zo dapper geweest om te zeggen: ik kan het niet lezen en ik wil het graag leren. Ook worden medewerkers actief benaderd om deel te nemen aan de training wanneer laaggeletterdheid wordt gesignaleerd.