Global Land: op zoek naar een betere en duurzame wereld

20 april 2022

Wat kun jij doen aan een betere en duurzame wereld? Wat kunnen we samen doen? Studenten van het Friesland College lieten op woensdag 20 april in Heerenveen veel voorbeelden zien in festival Global Land. In een hal vol stands, workshops en presentaties boden zij inspiratie aan FC-studenten én leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Prachtig, aldus voorzitter Simone Filippini van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN). Zij tekende met het Friesland College en de studenten van Leerbedrijf Invloed Studenten (LIS) een overeenkomst om nóg meer samen te werken.

De NVVN betrekt graag jongeren in de strijd voor de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s), waarin de Verenigde Naties hebben vastgelegd hoe we samen kunnen werken aan een betere en duurzame wereld. Het Friesland College besteedt in onderwijs en organisatie veel aandacht aan deze Global Goals. Zo zijn de studenten van leerbedrijf LIS volop bezig met deze thema’s, onder meer door het organiseren van Global Land en het programma Global Goals TV op Youtube.

‘Jullie zijn een belangrijk onderdeel van de beroepstoekomst’, stelde Simone Filippini bij de start van Global Land. ‘Het mbo is een enorme bron van innovatie. Daarom is het zo belangrijk dat jullie je bezighouden met duurzame doelen.’

Met Pier Mulder en Liesbeth Julianus (begeleiders van LIS), LIS-student Yoran Hoekstra en Fenke Rond namens de FC-bestuurders  tekende de NVVN -voorzitter een overeenkomst voor verdere samenwerking.   ‘De Global Goals houden niet op bij een school of grens’, stelde Pier Mulder. ‘Dat is wereldwijd.’ Fenke Rond: ‘Wij willen studenten opleiden tot praktische wereldburgers. Dat betekent goed je weg weten in je vak én in de samenleving. Dus hoe mooi is het als je als doener in het mbo weet wat jíj kunt bijdragen aan een betere wereld.’

Aan de slag

Daarna kon de ‘markt’ open. Er waren bitterballen van Fryslân Fungies, van oesterzwammen gekweekt op koffiedik. Er was een VR-presentatie van BAM, over duurzaam bouwen. Verder: de Wereldwinkel, Stadshout met meubels van gekapte bomen in Leeuwarden, Pottle dat oude flessen uit de horeca omvormt tot vazen en kaarsen voor dezelfde horeca, Sealab en veel meer… Als je ’t slim aanpakt, kan alles veel duurzamer.

Ook de studenten van LIS kwamen met inspirerende voorbeelden van wat je allemaal kunt doen. Denk aan een presentatie over cultuurverschillen, aan slim hergebruik van plastic flessen, aan verantwoord design en een uitdagende ‘scavenger hunt’ om overal in de hal relevante informatie op te doen. Dat was sowieso de moeite waard, want deze Global Land was een activiteit in het kader van burgerschap op het Friesland College en voortgezet onderwijs school Bornego.

Primeur

De NVVN en LIS werken al langer samen, onder meer bij de filmpjes van Global Goals TV op Youtube. Hierin brengen studenten van LIS regelmatig de praktijk van SDG’s in beeld. De NVVN heeft een invloedrijk netwerk met Goodwill Ambassadeurs die van tijd tot tijd te zien zijn in deze uitzendingen. Zo waren onlangs Rick Brink, voormalig minister Gehandicapten zaken, en Paralympisch kampioen Bo Kramer te zien in de aflevering van Global Goals TV over inclusie.

In Global Land presenteerde Global Goals TV een opvallend voorschotje op een komende uitzending, over het thema Vrede en Veiligheid (SDG 16). Student Sem interviewde hierin Johan van Deventer, de gloednieuwe commandant van Vliegbasis Leeuwarden. Hierin vertelt de commandant onder meer wat de impact is van oorlog in Oekraïne op de taken op de vliegbasis en de mensen die er werken.