Global Goals volgens Buma: ‘Kwestie van gewoon doen’

25 september 2020

Zorg ervoor dat plastic nooit in de natuur komt. Nog een tip: koop vintage en geen goedkope kleding. Deze praktische adviezen gaven Djûke Voigt en Ilse Stiensta, FC-studenten artiest en theater, vrijdag op de ‘Global Goals Vlaggendag’ van de gemeente Leeuwarden. Hier werd ook stichting Amurang onderscheiden als ‘Lokale Held’ op het gebied van die Global Goals. Via deze stichting lopen jaarlijks studenten van onder meer het Friesland College stage in kindertehuizen in Indonesië.

Voor de tweede keer zette de gemeente op nationale SDG Action Day de schijnwerpers op projecten, die bijdragen aan de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s). Hierin legden de Verenigde Naties vijf jaar geleden vast hoe we samen kunnen werken aan een duurzame en betere wereld. ‘Dat klinkt groot’, stelde burgemeester Sybrand Buma in de UCF. ‘Maar het is vooral een kwestie van doen wat je kunt.’

Praktische tips
Met die oproep wisten Djûke en Ilse wel raad. Als enthousiast golfsurfer komt Djûke in zee geregeld plastic tegen. Hartstikke slecht, natuurlijk. En gevaarlijk voor dieren, als een vis bijvoorbeeld een zak aanziet voor een kwal en dus voedsel… Wat doe je dan? ‘Zo weinig mogelijk plastic gebruiken en alles opruimen wat je tegenkomt.’ Zo verzamelt zij plastic doppen, die ze dan inlevert op een depot waar de opbrengst naar de opleiding van blindgeleidehonden gaat.

Ook Ilse hield het praktisch. ‘Ik koop geen kleding meer, die door kinderen in Indonesië voor weinig geld in elkaar is gezet. Dat kost haast niks. Maar gauw ligt het in de kast naast al die andere spullen, die ook haast niks hebben gekost.’ Zoek liever wat leuks in een tweedehands winkel, stelde zij: ‘Al meurt het daar en moet je lang zoeken, maar dan heb je ook wat bijzonders. En het is beter voor iedereen.’ Samen sloten de studenten van de FC-opleiding voor de creatieve industrie af met het lied Blauwe Dag.

Wereldburgers
In het vak Burgerschap besteed het Friesland College veel aandacht aan de Global Goals. In het koersplan is vastgelegd dat de school mbo’ers wil opleiden tot praktische wereldburgers, die in hun vak én als burger weten wat zij kunnen bijdragen aan een duurzame en betere wereld. De SDG’s vormen hierin een leidraad, in onderwijs en organisatie.

Zo is het Friesland College ook betrokken bij stichting Amurang, dat in de afgelopen jaren hielp met de bouw van twee tehuizen en een school in Noord-Sulawesi. Jaarlijks gaan FC-studenten naar Indonesië om vanuit hun opleiding te helpen in de begeleiding van kinderen. Ook ondersteunt de school financieel een jonge ‘adoptiestudente’, die zo in Indonesië een opleiding als sportbegeleider kan volgen.

De komende tijd gaat Amurang dit adoptieprogramma uitbreiden. ‘Daarom is het prachtig dat wij dit schouderklopje van de gemeente ontvangen’, stelde voorzitter Ritsko van Vliet. ‘Zo kunnen we veel gemakkelijker nieuwe bedrijven benaderen. En het is een warme schouderklop voor iedereen die zich in de afgelopen jaren voor dit doel heeft ingezet.’ Andere helden zijn docent Harry Verhaar, seniorentheater De Rimpel en Doarpsbelang Reduzum.