Geslaagde ontmoeting studenten Firda met provinciale politici

16 februari 2023

Van stikstof tot wonen en van openbaar vervoer tot klimaat… Van alles kwam woensdag voorbij in de gesprekken van studenten van ROC Friese Poort en het Friesland College - samen Firda - met leden van Provinciale Staten. Saai? Heel wat jongeren merkten hier dat politiek ook hún leven raakt en dat politici ‘gewone mensen’ zijn, die niet alleen praten maar ook luisteren. Dat was een belangrijke boodschap, in de aanloop naar de aanstaande verkiezingen.

Provinciale politiek leeft weinig onder jongeren. Bij de start van de campagne naar de verkiezing voor Provinciale Staten zochten kandidaten woensdag dan ook vooral contact met jongeren, om hen op 15 maart toch naar de stembus te krijgen. In het provinciehuis spraken politici met studenten van de Thorbecke Academie. Anderen zwermden uit over locaties van het Friesland College en ROC Friese Poort, waar docenten burgerschap in overleg een aantrekkelijk programma hadden voorbereid om in gesprek te gaan met mbo’ers die in hun opleiding veel minder te maken hebben met politiek.

‘Gewoon’ in gesprek

Zo kwamen in de vestiging Wilaarderburen heel wat studenten - uit opleidingen van juridisch tot pedagogisch werk - met frisse tegenzin naar de theaterzaal. Maar het viel mee… Sterker nog: de politici hielden geen ingewikkelde lezingen, maar stonden ‘gewoon’ aan tafeltjes en zochten vooral het goede gesprek. Wat vinden jullie belangrijk? En ja, over zo’n item konden alle politici natuurlijk best vertellen wat hun partij ervan vindt…

Over stikstof? Dan gaat het gauw om de leefbaarheid van het platteland, stelde kandidaat Dieuwke Bakker van de BBB. ‘De normen voor ons zijn qua uitstoot veel hoger dan in de rest van Europa.’ En dan is het onterecht dat sterker wordt gekeken naar mest – ‘toch een natuurproduct’ – dan naar de industrie. En de Lelylijn? Leuk dat de Randstad hiermee sneller bereikbaar is met  de trein, maar het effect is wel dat het aantal woningen in Friesland waarschijnlijk snel zal toenemen voor mensen die hier wonen en daar werken. Willen we dat?

Zo kwamen allerlei onderwerpen voorbij, waarbij de politici ook vragen stelden. Opzet was immers om politiek dichterbij jongeren te brengen. Zo deed Merel Fiets (18) hard haar best om te vertellen dat politiek leuk kan zijn. Zij was ooit jeugddijkgraaf bij het Wetterskip en is nu verkiesbaar voor de Algemen Waterschapspartij, die onder meer opkomt voor goed natuurbeheer.

‘Best interessant’

Zelf actie deelnemen in de politiek, dat is voor veel studenten vast een stap te ver. Maar achteraf gaven heel wat studenten aan dat ze op deze manier best meer over politiek willen leren. Meer vragen? ‘Op mijn Insta mag je ze best stellen’, zei Dinie Visser van de FNP uitnodigend aan een tafel in Wilaarderburen. Dan is politiek dichtbij. Jongerenorganisatie Tienskip, die volop meedacht in het maken van de opzet, was dan ook tevreden.

Zo kreeg de kennismaking overal een eigen vorm. In Drachten gingen 7 politici en 129 studenten - van bouw tot verpleegkunde - door eenzelfde politieke ‘wasstraat’ met open gesprekken. Ook hier werkte dat prima. Studenten op de locatie Sportstad in Heerenveen hadden in de lessen burgerschap vragen voorbereid, die in een forum door politici werden beantwoord. Dat leidde natuurlijk tot discussies, als de politici verschillend dachten over bijvoorbeeld die Lelylijn. Maar geregeld draaiden zij de rollen ook om: wat vinden jullie?

In Saturnus – vooral techniekvestiging van het Friesland College - schoven studenten voor een gesprek aan bij een lange tafel met dezelfde politici. Op de campus van het Friesland College in Leeuwarden namen de studenten met verschillende politici plaats aan tafels. Elke tien minuten kregen zij een speeddate, waarbij de studenten vragen konden stellen over allerlei thema’s.

Soms kwamen heel praktische onderwerpen aan de orde. In een gesprek van Edou Hamstra (PvdA) over de stakingen in het streekvervoer, bijvoorbeeld... ‘Vrouwelijke buschauffeurs kunnen tijdens hun route op beperkte plekken naar het toilet, terwijl ze ongesteld zijn.’ Een zinnige praatsessie, oordeelde studente Kirsten de Ruijter: ‘Sommige mensen begrijpen niet wat het belang is van stemmen. Ik hoop dat ze nu inzien dat ook hun stem ertoe doet.’ En dat past uitstekend bij de ambities van Firda, waarin Friesland College en ROC Friese Poort samengaan, om studenten op te leiden tot goede vakmensen die weten wat zij in de samenleving kunnen betekenen.