Galajurken, prijzen en plezier tijdens het ‘dit is mbo Ambassadeursgala’

17 mei 2023

In glitterjurk en pak zaten zo’n zeventig genomineerden vol spanning in de zaal van het ‘dit is mbo Amassadeursgala’. Wie sleept een mooie prijs binnen? En wie wordt gekroond tot Landelijk Ambassadeur van het mbo? Daar draaide de feestelijke avond om. Tussen deze kanshebbers zaten ook Friesland College studenten Çağla Kayla (Opleiding Fashion Design) en Jools de Vries (Opleiding Acteur), die streden voor de Best of Excellence Award en de titel tot Landelijk Ambassadeur.  

Dit is mbo 

Lekkere hapjes, drankjes en druk gebabbel zetten de toon tot het tijd was om de zaal van het Orpheus Theater in Apeldoorn in te gaan. Met muziek van de band WIES en onder leiding van Jan Versteegh ging de uitreiking van start, met prijzen in de categorieën: Best of Excellence Award, Onderwijsteam van het jaar, Beste leerbedrijf, Beste praktijkopleider en de Landelijk Ambassadeur mbo.

De winnaars kregen van Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf de taak om te dienen als inspirator, begeleider of ambassadeur. Want dat het mbo – zowel student als opleiders - meer aandacht en waardering verdient, is iets waar iedereen in de zaal voor stond. “Er is zoveel talent binnen het mbo, maar nog steeds een tekort aan mbo’ers. Het is daarom ontzettend belangrijk om te laten zien wat de mogelijkheden zijn”, aldus Dijkgraaf.  

Best of Excellence Award 

Door haar uitzonderlijke prestatie tijdens de Skills Heroes vakwedstrijden verdiende Fashion Design-student Çağla haar nominatie voor de Best of Excellence Award. In een zelfgemaakte jurk van denim en een score van 90.4 wachtte ze gespannen de uitslag af. Maar uit de gouden envelop kwam de naam Bart Willems van ROC Nijmegen. Helaas geen winst voor Çağla, maar met zoveel talent en een grote delegatie vrienden en familie in de zaal, is dat zeker geen verlies te noemen. 

Landelijk Ambassadeur mbo 

Na vier uitreikingen die gepaard gingen met vuurwerk, applaus en emotie was het de beurt aan Friesland College-ambassadrice Jools om in de spanning te zitten. In het YouTube-programma Mbo’ers Pakken Aan streed zij tegen meer dan 30 mbo-ambassadeurs om zich te kwalificeren voor de finale: het ambassadeursgala.  

De winst ging naar Quillian Blom van Cibap Vakschool, die in zijn pitch aangaf te gaan strijden voor gelijkheid en respect. En met ‘onze’ Jools hard applaudisserend en juichend voor zijn winst, liet ook zij haar échte ambassadeurskwaliteiten zien. Haar prijs? Een zilveren bokaal, bos bloemen én een ‘one of a kind’ plectrum van de band WIES met wie ze elk nummer luidkeels meezong.  

Bekijk hier de foto's