FRIJ brengt beeldend werk FC-medewerkers fraai samen

3 september 2021

Beelden, grafiek, foto’s, installaties, sieraden, tekeningen… Het werk dat de komende weken is te zien in een bijzondere expositie in Atelier Elbow boven Sint Annaparochie, ‘waaiert vrolijk uit naar alle kanten’ - zoals redacteur Kirsten van Santen donderdag schreef in de Leeuwarder Courant. Wel is alles aan twee zijden met elkaar verbonden. Het thema is vrijheid, dus die sfeer klinkt goed door. En al het werk is van medewerkers van het Friesland College.

Het atelier aan de Nieuwebildtdijk, vlak onder de Waddenzee, is het domein waar Ellen Floris en haar man Bowe vrijwel dagelijks werken aan allerlei kunst, van abstracte foto’s tot beelden van de fraaie vlakte rondom en van gestileerde lichtobjecten tot sculpturen van gejutte spullen. In deze expositie deelt ze deze bijzondere plek met haar FC-collega’s die minder tijd hebben voor hun artistieke kanten, maar er wel met liefde mee bezig zijn.

Vrijheid
Dat is te zien! Tien collega’s leverden op uitnodiging van Ellen mooi en vaak verrassend werk aan voor FRIJ. ‘Last minute’ kwam er nog een elfde bij voor deze expositie, die eigenlijk op de planning stond voor 2020. Toen gooide corona roet in het eten, maar eigenlijk past het thema ‘Vrijheid’ hierdoor nu juist goed in deze tijd waarin weer wat meer mag en kan.

Indrukwekkend om te zien hoe iedereen binnen die kaders de ruimte heeft gevonden om vrijheid op een positieve manier in beeld te brengen, stelde Marcel van der Horst - innovatiebegeleider bij het Friesland College – donderdag bij de opening van de expositie. Hij herkende overal een mooi verhaal in wat hij zag. ‘Met deze blik de wereld inkijken, dat geeft een prachtig resultaat. We mogen trots zijn op wat we hier samen hebben gebracht.’

Naast schilderijen van Marcel van der Horst is in de expositie werk te zien van Rolf Döderlein de Win, Erna Gotlieb, Thea Hommema, Sanne van der Hulst, Jan Dijksma, Jelbrich de Jong, Harm de Jong, Luit Middendorp, Liesbeth Rypma en van Ellen Floris. Een bonte verzameling dus, van textiele sieraden en verrassende teksten met illustraties tot een stoere paardenkop van hout en een grote installatie De Luchtfietser. Veel is te koop. En dat is voor veel van deze exposanten ook al een avontuur.

Sint Annaparochie, Nieuwebildtdijk 220, Atelier Elbow: van 3 t/m 12 september, vrijdag tot en met zondag van 11 tot 18 uur, entree gratis.

https://lc.nl/meer/vrij/MEER-Uitjes-in-Friesland-vijf-tips-27008050.html