Friesland College zet stap naar nieuwe toekomst voor zorg en welzijn

20 september 2022

De gezondheidszorg verandert. Waar de focus altijd lag op ‘zorgen voor’ verschuift dat nu naar ‘zorgen dat…’ Hoe zorgen we ervoor dat mensen zo lang mogelijk gezond zijn en blijven? Het seminar ‘# voorzorg’ van het Friesland College – Zorg, Service en Welzijn met partners in de praktijk was een stevige stap, met open gesprekken én met boeiende presentaties van voormalig topsporter Erben Wennemars, UMCG-hoogleraar Evelyn Finnema en docent van het jaar Amin Asad.

Preventie wordt belangrijk in de zorg. Dit vraagt om een omslag, waarin onderwijs en praktijk veel samen optrekken. Gedurende het hele programma in De Lawei in Drachten was er donderdag in seminar ‘#voorzorg’ dan ook veel ruimte voor discussie van medewerkers in de zorg en collega’s in het onderwijs. Die nieuwe aanpak stelt immers andere eisen aan hoe zorg en welzijn worden georganiseerd, maar ook aan de medewerkers die hier nu en in de toekomst werken.

“De vele vraagstukken die er liggen, maken het noodzakelijk om over organisatiegrenzen heen te kijken”, aldus Ida van Marion, directeur Friesland College – Zorg, Service & Welzijn. “Dat er iets moet gebeuren, is bij iedereen duidelijk. Maar wat dat precies is, moeten we samen ontdekken. Dit seminar is daarin een mooie eerste stap.”

Het verschil maken

De gesprekken waren open. En dat is nodig! Epco Bouma, adviseur leren en ontwikkelen bij de KwadrantGroep: “Met goede relaties tussen praktijk en onderwijs en onderzoek kunnen we echt het verschil maken.” Petra Visser, docent verpleegkunde op het Friesland College beaamde dit: “Als je met elkaar in gesprek bent en blijft, kun je makkelijker besluiten wat er nodig is. Zo zorg je ervoor dat je het onderwijs en het werkveld beter laat aansluiten bij een werkelijkheid die steeds verandert.”

Spreker Erben Wennemars trapte het seminar af met een presentatie over motivatie en hoe je zelf de regie kunt pakken om doelen te bereiken. “Verdwaal niet in grote plannen, maar focus op kleine dingen die je meteen morgen zelf al kunt doen.”

Evelyn Finnema, die als ‘Chief Nursing Officer’ bewindslieden op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) adviseert over de positie van verpleegkundigen en verzorgenden, sprak online over uitdagingen, werkplezier en de aanwas en het behoud van voldoende mensen in de sector. Ze onderbrak voor seminar #voorzorg een congres in Israël, waar zij spreekt en discussieert over dezelfde thema’s.

Als landelijk Docent van het Jaar is Amin Asad – wel fysiek aanwezig in Drachten – veel bezig met zijn band met studenten. Hij sprak inspirerend over moed, hoop en wat die verbinding met studenten kan opleveren. Met zijn uitspraak ‘’Onderwijs moet niet alleen opleiden voor het werk, het moet opleiden voor het leven. En wij maken het verschil’’ wist hij alle gasten te raken en in beweging te zetten.