Friesland College-studenten werken aan duurzamere wereld

16 mei 2019
Met een kleine honderd workshops, presentaties, activiteiten en meer zetten studenten van het Friesland College op vrijdag 24 mei aan de Julianalaan in Leeuwarden de zeventien Global Goals van de Verenigde Naties ruim in de schijnwerpers. Van schoon water tot het belang van gezonde bijen en van goed onderwijs tot vrouwenrechten, van alles komt voorbij in festival Global Land. Het doel: werken aan een betere en duurzame wereld. Het motto: niet alleen kijken en luisteren, maar vooral ook doen…

Hoe kunnen we denken aan een prettige wereld voor iedereen, als we elkaar niet willen kennen en begroeten? FC-student Jamy experimenteerde met vriendelijk gedrag in zijn project ‘Zeg eens HOI’ en gaat tijdens Global Land verder met zijn onderzoek. Anderen maakten onder meer Global Games, gingen aan de slag met gezonde voeding, bedachten een informatieve Trashrun en doken in de wereld van de cybercrime, want dat gaat over een veilige samenleving.

Betere wereld
Samita Shastri verdiepte zich in de internationale vrouwenrechten en strikte Halinka Augustin – Europacoördinator Wereldvrouwenorganisatie - en Micaela Morera uit Argentinië voor een stevige bijeenkomst over Global Goal 5, dat gaat over gelijke rechten. Het past allemaal binnen Global Land. De Global Goals waarin de Verenigde Naties vastlegden welke doelen heel belangrijk zijn in de weg naar een betere wereld in 2030, bestrijken immers een breed terrein. Het Friesland College omarmt deze wereldwijde waarden in het koersplan Waar Leren Werkt.

Haalbare doelen
Hoe vertalen we die grote waarden naar haalbare doelen voor onszelf en de organisatie? Iedereen kan een bijdrage leveren in zijn of haar eigen deel van die wereld. De studenten van Leerbedrijf Invloed Studenten (LIS) namen deze boodschap ter harte en stortten zich enthousiast op het organiseren van Global Land, dat steeds groter werd. Dit maakte de prestatie en leerervaring van de studenten van LIS alleen maar grote

Omrin en Fries Museum
In Global Land komen allerlei voorbeelden voorbij van activiteiten in het Friesland College, maar ook buten de school. Zo komt Omrin langs voor een aantal workshops, is het Fries Museum aanwezig, is de gezondheid te testen in een lichte bootcamp en een fitnesstest en zijn er enkele deskundigen die in een aantal presentaties vertellen over het belang van een duurzame samenleving.

Wetsus, Van Hall en bijen
Zo presenteert Wetsus resultaten van onderzoek naar schoon en vervuild water, vertelt lector Arjen Strijkstra van Van Hall over het belang van biodiversiteit – waarover een VN-commissie onlangs een alarmerend rapport uitbracht – en van bijen. Dit onderwerp komt ook ruim aan de orde bij imker Theo Poortinga, die zijn bijenvolk op de campus van het Friesland College presenteert. En hapjes zijn er ook, heel verantwoord.

 

Welkom
Het hele campusterrein en het atrium van het Friesland College aan de Julianalaan in Leeuwarden staan op 24 mei van 10.30 tot 14.30 uur in het teken van Global Land. Studenten, medewerkers en zeker ook gasten met interesse in duurzaamheid en de strijd voor een betere wereld zijn meer dan welkom.