Friesland College-student naar Verkiezing Friese Onderneming 2017 | Friesland College

Friesland College-student naar Verkiezing Friese Onderneming 2017

Geplaatst op 18 november 2016

Friesland College-student Mark Woortmeijer is in de top-drie geëindigd van de Enterprijs - competitie voor ondernemende studenten. Met deze prestatie, Mark werd gedeeld tweede, wist hij zich te plaatsen voor de prestigieuze Verkiezing Friese Onderneming 2017. “Het is jammer dat ik niet gewonnen heb, maar ik zie mijn plaatsing voor de Verkiezing als een grote kans om mijn bedrijf te presenteren. Ik ben erg blij dat ik mezelf daar opnieuw mag gaan bewijzen.”

Enige mbo-student
Het was voor de acht finalisten van de Enterprijs een spannende avond in De Kanselarij. Elke ondernemer kreeg tien minuten de tijd om zijn onderneming te pitchen. De 20-jarige Mark Woortmeijer, student Commerciële techniek bij Friesland College-onderdeel School voor Techniek & Technologie, stond hier als enige mbo-student naast zeven hbo’ers.

Mark presenteerde in de finale zijn succesvolle bedrijf Custom Drone waar hij, de bedrijfsnaam verraadt het al, drones maakt toegesneden naar de wensen van zijn klanten. In tegenstelling tot de andere ‘Enterprijs’-ondernemingen, die alle nog in de kinderschoenen staan, loopt Marks bedrijf al als een trein.

Kansen
Nog maar vier jaar geleden bouwde hij zijn eerste type drones , die hij verkocht op een soort internationale marktplaats.nl. De vraag ernaar werd zo groot dat hij een eigen bedrijf begon. Op zeventienjarige leeftijd richtte hij Custom Drone op, waar hij nu vier medewerkers in dienst heeft. Door zijn innovaties en de samenwerking met onder meer de grootste dronebouwer ter wereld liggen grote kansen in het verschiet.

Kansen die Mark zichzelf overigens ook toedicht tijdens de Verkiezing Friese Onderneming 2017 komend voorjaar. “Natuurlijk, ik had liever met de eerste prijs naar huis gegaan, maar dit was wel weer een prima leermoment voor mij. Ik had mijn pitch te goed voorbereid, daardoor ging het een beetje mis. De volgende keer spreek ik met mijn hart, dan gaat het vast een stuk beter.”

Winnaar en vakjuy
Stenden-student Simon Dijkstra werd uiteindelijk winnaar van de Enterprijs met zijn bedrijf Unybox. Zijn product: houten kindermeubels met speelgoed voor bedrijven met wachtruimtes, inclusief maandelijkse servicediensten. Simon sleepte met zijn eerste prijs een geldbedrag van €500,-, een half jaar begeleiding van Inqubator-hotspot voor jonge talentvolle ondernemers en een pitch bij Club Diplomatique Fryslân in de wacht.

In de vakjury van Enterprijs hadden zitting Thea Koster (wethouder gemeente Leeuwarden), Nanko Brattinga (pionier en kwartiermaker bij Founderz), Peter van Dungen (mede-initiator en bestuurslid Jong Bedrijven Netwerk Friesland ABN AMRO), Anne Wapstra (Oprichtster WAKR!) en Hans Snijder (hoofdredacteur Leeuwarder Courant). Gelet werd met name op realiteitsgehalte, haalbaarheid, presentatie en zichtbare ondernemendheid.