Friesland College Friesland College Friesland College

Friesland College en ondernemers horeca starten Ameland Academy

28 augustus 2019
Met een eigen ‘Ameland Academy’ gaat de Middelbare Hotelschool Friesland (MHF) van het Friesland College en ondernemers op het eiland samen goed personeel opleiden. Eind september kunnen de eerste twaalf studenten op Ameland aan het werk, in combinatie met een mbo-opleiding tot kok of gastheer/gastvrouw. Ook woonruimte wordt voor hen geregeld. In februari is er nog eens plaats voor 25 studenten. Opzet is dat andere waddeneilanden volgen.

De horeca heeft een enorm tekort aan personeel. Landelijk zijn er zeker vijftigduizend vacatures. Ook op de eilanden hebben horecaondernemers veel behoefte aan goede mensen. ‘Horeca heeft het imago niet mee’, weet Krista Jansen van de MHF. ‘Onterecht… Werken in de keuken of bediening is meer dan een bijbaantje. Het is een vak. En een mooi vak ook!’

Goede vakman of vakvrouw
Om een goede vakman of vakvrouw te worden, heb je dus een stevige opleiding nodig. Hiervoor kunnen de studenten straks een dag in de week terecht bij de MHF, dat met docenten naar Ameland komt om les te geven in een ruimte in de Burgemeester Waldaschool. De route is vergelijkbaar met wat de MHF al doet met Fletcher Hotels, waarvoor het Friesland College sinds kort lessen verzorgt in Apeldoorn en Heiloo.

Ondernemers in de horeca investeren graag in goed personeel en goed werkgeverschap, om het werk aantrekkelijk te maken. Zo kopen twee ondernemers op Ameland een voormalige kampeerboerderij in Ballum om er twintig kamers, studio’s en appartementen te maken voor studenten. ‘Het is belangrijk dat de nieuwe mensen het ook leuk gaan vinden op het eiland’, zegt Harold van Workum hierover woensdag op de voorpagina van de Leeuwarder Courant.

Werk én opleiding worden betaald. Inzet is ook dat huidig personeel kan profiteren van de ‘Ameland Academy’. Van Workum: ‘Zo kunnen we de gastvrijheid op het hele eiland verbeteren.’ De opleiding op Ameland is een proef, aldus Jansen, maar de ambitie is dat deze academie snel een vervolg gaat krijgen op de andere eilanden. Overal heeft de horeca immers behoefte aan goed personeel.  

Voor meer informatie: www.amelandacademy.nl