Upcycle-kleding door Friesland College en Omrin

7 oktober 2020

Hij is afgeladen, de Recycle Boulevard van stichting Omrin Estafette in Leeuwarden. Heel wat mensen hebben in deze tijd hun huis eens goed uitgemest en ook de kledingkast ontkwam er niet aan. Karrevrachten kleding kwamen binnen bij Estafette. Probleem: slechts een klein deel is herbruikbaar. Daar willen Omrin en het Friesland College wat aan doen. Studenten toverden vast wat afdankertjes om tot unieke items.

Slechts 13 procent van de kleding die binnenkomt bij de kringloop, komt terecht in de winkel. De rest wordt op een andere manier gerecycled, bijvoorbeeld als vulling voor autostoelen. Dat slechts zo’n klein deel geschikt is voor een tweede ronde, komt onder andere door de ‘fast fashion’: goedkope kleding uit China en landen in Zuidoost-Azië.

Na een paar keer wassen is het mooie er wel van af en wordt het weggegooid. Zonde, want het is slecht voor het milieu. En totaal niet nodig, want er is nu genoeg kleding op de wereld om zeven (7!) generaties aan te kleden. Met dit gegeven gingen Friesland College en Omrin samen aan de slag.

Week van de Duurzaamheid
Er is al lang contact tussen het Friesland College en Estafette. ‘Maar op het gebied van mode had het nog niet tot concrete samenwerking geleid’, vertelt teamleider D’Drive CSMIP Tineke Meter. Met de Week van de Duurzaamheid in het vooruitzicht was het tijd om in actie te komen. Een aantal weken geleden ontstond het idee om T-shirts te upcyclen, te pimpen. T-shirts die normaal gesproken op de grote kledingberg belanden, omdat er bijvoorbeeld een vlek in zit. Door dit initiatief pogen FC en Estafette de kledingindustrie te verduurzamen en afgedankte kleding een tweede leven te geven.

Innovaties en oude ambachten
Thomas Zwerver, tweedejaars niveau 4 student Mode Design en stagiaire bij het Design Lab van het FC, ontwierp het artwork voor de shirts. Hij gebruikt hiervoor foto’s die hij zelf heeft gemaakt. Deze werden in huis bij het FC geprint met de kalander, een innovatieve machine die papieren prints op stof kan drukken.

‘Dankzij de kalander en het softwareprogramma Cad Assyst & Vydea 3D kunnen wij onze studenten nieuwe technieken leren, naast de oude ambachten. Hierdoor kunnen we niet alleen kleding duurzamer maken, maar worden ook onze studenten duurzaam inzetbaar. Wij zijn de enige mbo-school die met deze techniek werkt’, vertelt docent Wietske Visser enthousiast. Ook ziet ze mogelijkheden om bedrijven in de buurt te benaderen om met de ‘stoffenprinter’ samples te ontwikkelen. En het biedt ruimte voor studenten die aandacht hebben voor bijvoorbeeld Adobe of andere moderne ontwerptechnieken.

Yorgennis Ortega, eerstejaars student Mode Design student niveau 2, hielp met het plakken en omstikken van de applicaties op de shirts. ‘Dat is dan weer een oud ambacht, maar zonder oude ambachten geen innovatie!’

Upcycle collectie
Voor deze upcycle collectie zijn veertien T-shirt gemaakt voor zowel dames als heren. Ze kosten  €15,- en zijn exclusief te koop bij de Recycle Boulevard van stichting Omrin Estafette  in Leeuwarden. Voor de Recycle Boulevard een behoorlijke prijs voor een T-shirt, maar dan heb je wel een uniek exemplaar. Of de collectie wordt uitgebreid, wordt nog bekeken. Dat hangt ook van de verkoop af, aldus Tineke. Maar in deze coronatijd zetten we hoe dan ook door met innovaties. Daar worden we blij van. En we zetten ook door met de samenwerking met Estafette, want ook daar worden we blij van!’